Egészség

A megrázott babák ötöde belehal a rázásba

A baba sír, az ember már több napja nem aludt, ideges, és csak találgatni tudja, mi a pici baja. Aztán szakad a cérna, az ember nem bírja tovább, legszívesebben felkapná és megrázná...

Egy ausztrál gyermekvédő szervezet készített oktatófilmet arról, milyen következményei lehetnek a baba erőszakos megrázásának, amelynek magyar adaptációját az Országos Gyermekegészségügyi Intézet is közzétette közösségi oldalán.

A megrázott babák ötöde belehal a rázásba„Kisbabádat rázni, nem az a megoldás”

Ez a visszatérő refrénje annak a négyperces felvilágosító rajzfilmnek, amely verselős formában hívja fel a fiatalok, szülők, leendő szülők figyelmét a baba megrázásának következményeire, és tanácsot ad arra az esetre, hogy mit tegyenek, ha tehetetlennek érzik magukat síró kisbabájuk mellett.

Mert a „megrázott gyermek” tünetcsoport a 0-3 éves korú gyermekekre jellemző, az egyik leggyakoribb fizikai bántalmazási forma következménye. A legtöbb esetben a gyermek sírását elviselni képtelen, fáradt, ideges szülő vagy gondozó ragadja magához és rázza meg a síró gyermeket, hogy hagyja abba a sírást. De vannak olyan esetek is, amikor egyszerűen a tudatlanság, vagy az olyan rossz szokások okozzák a sérüléseket, mint amikor „játékból” dobálják vagy lengetik a kisbabát. Pedig az erőteljes rázás a csecsemő koponyáján, szemén belül vérzést okozhat, a gerincvelő sérülhet, vagy a bordák törhetnek.

A megrázott babák ötöde belehal a rázásba

Mivel a rázásnak nincsenek egyértelmű külsérelmi nyomai, ezért az orvosnak vészhelyzetben nehéz felderíteni az okot. Talán az egyetlen árulkodó jel a feszülő kutacs lehet, aminek az oka, hogy az agyban a sérülés hatására mindent kitölt a vér. A szülők akkor kezdenek el gyanakodni, amikor a baba elkezd hányni, túlságosan nyugtalan vagy épp ellenkezőleg, nem mozog.

Az ilyen bántalmazáson átesett gyerekek jellegzetes kórképet mutatnak, melynek angol neve Shaken Baby Syndrome (magyarul: megrázott gyermek szindróma). A rázás következményeként agyvérzés, gerincsérülés, idegrendszeri károsodás léphet fel. Egy kanadai felmérés szerint pedig az esetek 20 százalékában a mindössze néhány másodperces rázásba a babák ötöde belehalt. A sérült gyerekek jelentős része maradandó károsodással, bénulást, vakságot elszenvedve, szellemileg visszamaradottan élnek tovább.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top