nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
A legfontosabb nők az egészségügy történetében

A legfontosabb nők az egészségügy történetében

Nobel-díjas tudósok, elnökfeleségek és egy fitneszkirálynő is felkerült az egészségügyre legnagyobb hatást tett nők listájára.
NLCafé
f Ajánlom

Számos orvosi felfedezés, egészségügyi újítás, fontos gyógyszer vagy kezelési mód kifejlesztése fűződik női szakemberek nevéhez. A nők történelmének hónapja alkalmából az amerikai Huffington Post magazin listát állított össze azokról a  nőkről, akik a legnagyobb hatással voltak az egészségügyre.

Marie Curie, Florende Nightingale és Clara Barton
Marie Curie, Florence Nightingale és Clara Barton

A listára felkerült többek között Elizabeth Blackwell, az első női orvos, Clara Barton, az Amerikai Vöröskereszt alapítója, Florence Nightingale, a modern nővérképzés úttörője, Marie Curie Nobel-díjas fizikus-kémikus, a radioaktivitás kutatója, Virginia Apgar, az újszülöttek fizikai állapotának jellemzésére használt Apgar-skála megalkotója, Gertrude Belle Elion, Nobel-díjas kémikus, aki többek között leukémia elleni gyógyszereket fedezett fel, Wafaa El-Sadr AIDS-kutató, Ina May Gaskin, a világ leghíresebb bábája, Marion Nestle táplálkozástudós, Helen B. Taussig, a gyermekgyógyászati kardiológia megalapítója, Rosalyn Sussman Yalow, Nobel-díjas fizikus.

A felsorolásban emellett olyan neveket is találunk, mint például Jane Fonda színésznő, aki divatba hozta az aerobikot és a fitneszt, Kathrin Switzer, az első női maratonfutó, Evelyn Lauder, az Estée Lauder divatház néhai vezetője, a mellrák elleni „rózsaszín szalagos” mozgalom elindítója, de szerepel a listán Eleanor Roosevelt korábbi és Michelle Obama jelenlegi amerikai first lady is. Büszkék vagyunk rájuk!

Hogyan lehet a szabálytalan ciklust helyrehozni? Segít a megoldásban a Nők Lapja Café Válaszkereső oldala!

Mit tegyél, ha betegesen félsz a fogorvostól? A Nők Lapja Café Válaszkereső oldalán megtalálod a választ!

Megosztás Facebookon