Egészség

Amikor az erősebbik nem a “gyengébb”

A hírek szerint megvan a megoldás egyes gyermekre vágyó, meddő párok számára – amennyiben a férfi oldalán találják meg a probléma forrását.
Mechanikus, óramű szerint működő szerelmeskedések, orvosi beavatkozások garmadája, a baba mégsem jön. Miközben a sokszor megerőltető vizsgálatok leginkább a nőket érintik, az esetek 40 százalékában a férfinél van a hiba. Vagyis nagyon is indokolt mielőbb a végére járni ennek a „szálnak” is. Fontos, hogy a párok ne fussanak felesleges köröket a próbálkozásokkal és ne költsenek feleslegesen. Jobb előre tudni, milyen mesterséges megtermékenyítés jöhet szóba – elégséges lehet-e például az inszemináció egy terhességhez, vagy mindenképp szükséges a lombikeljárás, esetleg az egész hercehurca teljesen fölösleges. A sok kellemetlenség, megannyi izgalom mellett az idő már csak azért is lényeges szempont, mert a mesterséges megtermékenyítésre váró párok jelentős része a mama harmincas évei végén, esetleg 40 éves kora körül jelentkezik.
 
Amikor az erősebbik nem a “gyengébb”

Együttes erő

A felismerést nehezíti, hogy a férfimeddőségnek sokszor nincsenek látható jelei, hiszen ez nem jár együtt szexuális zavarral vagy egyéb tünettel.
Eddig is léteztek persze különböző módszerek a férfi termékenységének vizsgálatához (a spermiumok számlálása, azok alakjának – morfológiájának – és mozgásának – motilitásának – tesztje). Fontos, hogy megfelelő koncentrációjú aktív sperma álljon a rendelkezésre, mivel a természetes megtermékenyítéshez a hímivarsejteknek át kell jutniuk a hüvely, méh és a petevezető akadályain ahhoz, hogy elérjék a céljukat. Erre akár egyetlen spermium is képes lehet, azonban a petesejtet komoly „védőfal” határolja, amin a spermiumok csak közös erővel, egymást „támogatva” képesek áthatolni, hogy majd egyetlenegy „győztes” bejusson a petesejtbe, és megtermékenyítse. Ehhez egy milliliternyi ondóban minimum 15 millió mozgékony és egészséges spermium az ideális. Mindezek azonban külső adottságok, a szakemberek eddig nem láttak bele a spermiumok belsejébe.
 
Új vizsgálat segíthet

 Kik számára ajánlott?

A tesztet olyan pároknak ajánlják, akiknél előfordult többszöri vetélés, a mesterséges megtermékenyítések kudarcot vallottak, idősebbek, illetve a férfi valamilyen krónikus betegségben szenved. De már felismert férfi eredetű meddőség esetén is javasolt a teszt elvégzése, hiszen az egyik legnagyobb előnye, hogy a vizsgálat segítségével már 24 órán belül felállítható a pontos diagnózis.

Dr. Szabó Ferenc andrológus és stábja olyan új eljárást végez a férfiak meddőségének vizsgálatakor, amely áttörést jelenthet a babára vágyó párok számára. A teszt segítségével a párok mostantól akár 24 órán belül választ kaphatnak arra, miért késik a baba, ráadásul a kezelés egyszerű és fájdalommentes. Néhány éve vált világossá a kutatók számára, hogy a spermiumban lévő DNS-károsodások is állhatnak a férfi termékenységi zavarok hátterében. Az Európában is csak néhány éve létező vizsgálati módszert, az úgynevezett Halosperm tesztet 2007-ben fejlesztette ki egy spanyol kutatócsoport. A különbség az eddigi, hagyományos „spermiumszámláló” mikroszkópos vizsgálat és ezen újszerű között az, hogy ez a teszt képes kimutatni a spermiumban levő DNS-károsodásokat. Legfrissebb klinikai adatok szerint ugyanis ha a spermiumok több mint 30 százaléka fragmentált (töredezett), a fogamzóképesség esélye jelentősen csökken. A töredezett DNS-ű spermium legtöbb esetben nem képes megtermékenyíteni a petesejtet, illetve ha mesterségesen sikerül is, és fejlődésnek indul az embrió, a folyamat megállhat és a korai vetélés kockázata megnő.

 
Egyszerű mintaadás elegendő

Amikor az erősebbik nem a “gyengébb”„A vizsgálathoz ugyanúgy elegendő egy egyszeri mintaadás, mint a hagyományos spermiogram esetében. Az eljárás során vizsgáljuk a spermiumok »DNS-degradációját«, melyhez minimum 100 spermium vizsgálata szükséges, ez alapján állítjuk fel a diagnózist. A mikroszkóp alatt ugyanis jól látható, hogy ha nincs DNS-törés, akkor a spermiumok feje körül széles, jól kivehető udvar látható, míg a sérült, töredezett, fragmentált DNS-t hordozó spermiumok körül kisebb az udvar vagy egyáltalán nem látunk semmit” – magyarázza az eljárást a Róbert Károly Klinika andrológusa, dr. Szabó Ferenc. 
„Az elváltozást főként az úgynevezett oxidatív stressz okozza, amelynek következtében káros oxigéngyökök keletkeznek, ettől sérül a spermium DNS-e. Ezt okozhatják egyébként egészen egyszerű dolgok is, mint a helytelen táplálkozás, életmód, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és káros környezeti tényezők is. Szerencsére a folyamat visszafordítható antioxidáns-kúrával, az ehhez szükséges gyógyszereket, vitaminokat felírjuk. A kúra során elősegítjük a fokozott C-vitamin-, E-vitamin-, valamint folsavbevitelt, emellett persze az egészséges táplálkozás is elengedhetetlen. Máskülönben magától ez az állapot nem változik, az esetek döntő részében az újra és újra megismételt vizsgálatok is ugyanezt a képet mutatják.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top