Egészség

Cukorbeteg vagy? Jár az adókedvezmény!

Az adóbevallás lassan aktuálissá válik, és érdemes tudatosítani, hogy az 1-es típusú, valamint a szövődményes 2-es típusú cukorbetegeknek lehetőségük van egyéni adókedvezményt igényelni.

Az 1995. évi CXVII. törvény 40. paragrafusa, mely a személyi jövedelemadóról, illetve a személyi kedvezményekről rendelkezik, így szól: „Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg (személyi kedvezmény)” – idézi fel a Cukkerberg blog legfrissebb posztjában.

Cukorbeteg gay? Jár az adókedvezmény!
fotó: Házi Patika

Mit jelent mindez?

Az, aki beleesik a súlyosan fogyatékos kategóriába (a rokkantsági járadékban részesülők, illetve a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet által meghatározott betegséggel élők, így az 1-es típusú diabétesz bármilyen formája, valamint a 2-es típusú diabétesz szövődményes formái), annak minden egyes hónapra – amikor fogyatékossága igazolhatóan fennáll – az adóévben és adott hónapban érvényes minimálbér 5 százalékának megfelelő összegű adókedvezmény jár (havi 4650 Ft, évi legfeljebb 55 800 Ft).

A fogyatékosságot igazolással kell bizonyítani, melyhez a Magyar Diabetes Társaság honlapja a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet mellékletét ajánlja felhasználható mintaként. Az igazolást a szakambulancia, a kórházi osztály szakorvosa, vagy szakorvosi dokumentáció alapján a beteg választott háziorvosa állíthatja ki. Az igazolást 2-es típusú diabétesz esetén évente kérik, 1-es típus esetén egyszeri bemutatása szükséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top