Egészség

Ezért élnek kevesebb ideig a férfiak

Akárhány statisztikát nézünk is meg, a nők várható élettartama mindenütt magasabb, mint a férfiaké – ezt a viccek az elviselhetetlen anyósokra és a követelődző feleségekre vezetik vissza, cikkünkben viszont a valódi okoknak próbálunk utánajárni.

Ezért élnek kevesebb ideig a férfiak

Ha statisztikákat, kimutatásokat böngészünk, akkor az egyik visszatérő – és éppen ezért már nem is túl meglepő – adat, hogy a férfiak várható élettartama mindig kisebb, mint a nőké. Van, ahol csak egy-két év, egyes országokban azonban évtizedekben mérhető a különbség! Bár a szakemberek szerint ez az eltérés lassan semmivé foszlik, köszönhetően az orvostudománynak vagy a változó társadalmi hatásoknak, egyelőre tény, hogy a férfiak rövidebb ideig élnek, mint a nők.

Veszélyes helyzetek
Az egyik magyarázat erre az eltérő lelki beállítottságban, a két nem közötti pszichológiai különbségekben rejlik: a férfiak hajlamosabbak a kockázatkereső magatartásra és az agresszióra, ezért a körükben gyakoribbak a (gyakran halálos kimenetelű) balesetek, illetve bűncselekmények.

Függőségek
A férfiak gyakrabban és általában fiatalabb korban kezdik el az alkoholfogyasztást és a dohányzást, ezek a rossz szokások pedig az évek során igencsak roncsolják a szervezetüket. A kábítószerfüggők száma is nagyobb a körükben. Bár a depresszió a felmérések szerint a két nemet nagyjából azonos mértékben érinti, a férfiak mégis nagyobb veszélyben vannak, mert ritkábban kérnek segítséget, hajlamosabbak bezárkózni, és könnyebben döntenek az öngyilkosság mellett, melyben (sajnos) „sikeresebbek” is, mint a nők.

Küszöb
A kimutatások szerint a nők gyakrabban mennek orvoshoz, többször vesznek részt szűrővizsgálatokon és hajlandóak arra, hogy az első gyanús jelekkel szakemberhez forduljanak – ez összefüggésben állhat azzal is, hogy a nők szervezetében több fájdalomérzékelő receptor található és a fájdalomtűrésük is alacsonyabb. A férfiak ezzel szemben hajlamosak elhanyagolni a saját egészségüket, és gyakran csak a párjuk, családjuk nyomására mennek el vizsgálatokra, sokszor sajnos csak akkor, amikor már túl késő.

Életmód
A férfiak körében a leggyakoribb halálozási oknak a szív- és érrendszeri panaszok számítanak. Ez összefüggésben állhat a stresszesebb és egészségtelen életmóddal, a dohányzással és az alkoholfogyasztással is – ráadásul a 60 évesnél fiatalabb nők körében jóval ritkábbak ezek a megbetegedések. A férfiak körében gyakoribb a stroke, a szívinfarktus és a szívritmuszavar, a magasvérnyomás-betegség és a magas koleszterinszint. Ez utóbbi kettővel ráadásul kevesebbet foglalkoznak, hiszen nem okoznak fájdalmat, alig vannak jól érzékelhető tüneteik. Éppen ezért gyakran évekig, sőt évtizedekig roncsolják a szervezetet anélkül, hogy észrevennénk őket.

Felelősségtudat
Szintén nagyon gyakori haláloknak számítanak a különböző daganatos megbetegedések, elsősorban a prosztata-, a tüdő- és a vastagbélrák. Ezek oka részben az egészségtelen életmódban keresendő, de szerepet játszik a halálozásban az is, hogy a férfiak ritkábban, illetve később fordulnak orvoshoz és a rendszeres szűrővizsgálatokról is hajlamosak elfeledkezni. A gyakran halálos kimenetelű COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) is jobban érinti az urakat, ami a dohányzással áll összefüggésben. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top