Egészség

Gyógyulj és fiatalodj vízzel!

Hátfájós irodai dolgozóknak, vagy a változókor tüneteitől szenvedő nőknek is felírhatja az orvos a támogatott fürdőutalványt. Íme az alapvető tudnivalók!

Sokan gondolják, hogy az orvos által felírt gyógyfürdőzés a nyugdíjas nénik és a Széchenyi Fürdő gőzében sakkozó bácsik műfaja, pedig indokolt esetben mindenki jogosult évente kétszer 15 nap kezelésre. Fürdőutalványt nőgyógyászati bajokra is felírhatnak, vagy akár megelőzésképp olyanoknak, akiket a munkájuk egész napra a számítógéphez köt.

Menj olcsóbban gyógyfürdőbe!

Így sokkal olcsóbban kúrálhatjuk magunkat a kellemes vízben. A Lukács Fürdőbe például 3000 forint a napi belépő, de fürdőutalvánnyal már 1100 forintért gyógyulhatunk a medencékben, és az orvosi gyógymasszázs is 1100 forint 3500 helyett. Ráadásul mivel a fürdőutalványt határidőre kell lejárni, így valószínűbb, hogy rendesen végigcsinálunk egy teljes kúrát. A fürdőzés ugyanis csak akkor tudja kifejteni a hatását, ha kúraszerűen végezzük.

Hogyan írják fel?

„Ahogy modernizálódik a világ, egyre nagyobb az igény a wellnessre, de az értékes gyógyvizeinket elsősorban a gyógyászatban használjuk – mondja a Nők Lapja Cafénak dr. Tóth Éva, a Szent Lukács Gyógyfürdő nappali kórházának osztályvezető főorvosa. – Fürdőutalványt reumatológus vagy gyógyfürdőben dolgozó reumatológus szakorvos állíthat ki fürdőorvosi tanácsadás keretében. Hozzájuk a háziorvos ad beutalót, és a vizsgálat után döntik el ott, milyen gyógyfürdőkben igénybe vehető kezeléseket szükséges a panaszos betegnek kiírni. Ha a háziorvostól rögtön a fürdőorvoshoz megyünk, akkor fontos, hogy magunkkal vigyünk a leleteinket.”

A fürdőutalvánnyal nemcsak a gyógyvizes medencéket használhatjuk, de az ottani gyógyszolgáltatásokat is igénybe vehetjük. A Lukács Fürdőben például használhatjuk a termálgyógymedencéket, az úszómedencét, emellett vehetünk súlyfürdőt, szénsavas kádfürdőt, kaphatunk vízsugármasszázs-kezelést, gyógyiszapkezelést vagy orvosi masszázst, és itt víz alatti gyógytornát is csinálnak. Ebből egyszerre négyfélét rendelhetnek el – sorolta a lehetőségeket a főorvos. – A fürdőutalvány 15 alkalomra szól, amit 56 nap alatt kell lejárni a saját időbeosztásunk szerint a fürdőben kapott előjegyzés alapján.”

Menj olcsóbban gyógyfürdőbe!

Sok banki dolgozó jön

Kortyolj bele!
A fürdőkúrát érdemes ivókúrával kiegészíteni, ami szintén nagyon hasznos lehet, például gyomorsavtúltengésre, gyomorfekélyre, a vesemedence és a húgyutak idült gyulladásaira, a légzőszervek idült hurutjára vagy csontritkulásra. Budapesten a Széchenyi Fürdőnél, a Rudasban és a Lukácsban működik ivócsarnok, ahol helyben is ihatunk, de el is vihetünk a gyógyvízből.

Állami támogatással nem csak akkor fürdőzhetünk, ha már nagy a baj. A komolyabb betegségek megelőzésére is költ az Országos Egészségügyi Pénztár. „A mindennapokban rendkívül egészségtelen életmódra vagyunk kényszerítve, a számítógép előtt végzett munka a gerincet megterheli, és rossz tartást állandósít – mondja a doktornő. – Nagyon sok banki dolgozó fordul meg nálunk, aki már fiatalkorában hát- vagy derékfájós. Szintén gyakori probléma, hogy az egér használatától megjelenik az ínhüvelygyulladás krónikus változata. Ezekre mind jó a gyógyvíz, és a krónikus ínhüvelygyulladásra rendkívül hatásos még az iszapkúra.”

Nagyon gyakran írják fel a fürdőutalványt porckorongsérvre, ami fiatalkorban is kialakulhat, például baleset miatt is. „Volt egy 19 éves lányunk, aki sportsérülést szenvedett. Cipelték a kajakot, és egyetlen rossz mozdulat miatt kialakult nála a porckorongsérv. Évtizedes tapasztalataink azt mutatják, hogy ilyenkor akár a műtétet is el lehet kerülni a kúraszerű fürdőzéssel és egyéb speciális fürdőgyógyászati kezelésekkel.”

Női bajokra is hatásos

Csípőízületek kopására is hatásos a gyógyvíz, vagy műtétet segíthet elkerülni vagy előkészíteni, mivel utána sokkal jobb állapotból indul a felépülés. Emellett kiírható fürdőutalvány az ízületek másféle kopásos, elhasználódásos betegségeire és csontritkulásra is, ami szintén nem csak az idősek „kiváltsága”. Krónikus gyulladásos nőgyógyászati állapotokra szintén igen hasznos a gyógyvíz, például ha összenövések alakulnak ki, és a változókor tüneteinek enyhítésére is.

Menj olcsóbban gyógyfürdőbe!

A fürdőkúra nemcsak az eddig felsorolt betegségekben kapott jelentőséget: pszichésen is relaxál, áthangol. Emellett fiatalító hatást is tulajdonítanak neki, gátolja a korai öregedést, különösen a Rudas Fürdő radonos vize, bár arra nem írnak ki nekünk fürdőjegyet, ha megriadunk az öregedés első jeleitől…

Amikor tilos
A gyógyvizes kúrához azért is szükséges orvosi engedély, mert bizonyos betegségek mellett veszélyes lehet a betegre vagy a többi fürdőzőre. Például akinek magas a vérnyomása, az csak akkor fürdőzhet, ha beállították a vérnyomását. Infarktus után hat hónapig szintén nem ajánlott. Kizáró ok a terhesség, a daganatos betegségek, vagy az eszméletvesztéses betegségek, mint az epilepszia diagnózisa, de tbc-vel is tilos. Bizonyos életkor alatt sem szabad fürdőkúrát venni, amíg nem alakult ki és stabilizálódott a hormonháztartás. Szintén kizáró ok a láz, a fertőző betegség vagy a vérző bőrsérülés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top