Egészség

A világon először: szülés szívátültetés után

Az orvostudomány történetében először fordult elő, hogy egy nő szívátültetést követően, mesterséges megtermékenyítés révén hozott gyermeket a világra.

A 39 éves argentin Juliana Finondo, aki 13 évvel ezelőtt kapott új szívet és sokféle gyógyszert szed, január 15-én szülte meg kislányát, Emiliát – közölte Gustavo Leguizamon, a Buenos Aires-i Cemic Klinika orvosa.

A világon először: szülés szívátültetés után

A kilökődésgátló gyógyszerek, amelyeket egy páciensnek szívátültetés után szednie kell, elvileg meggátolják a „friss” sejtek létrejöttét, ezáltal a terhességet is. Juliana Finondo számos vizsgálaton esett át azért, hogy kizárják annak a veszélyét, hogy a mesterséges megtermékenyítés miatt károsodjon az új szíve. A kockázat azonban így is nagy volt, de végül a művi megtermékenyítés már első próbálkozásra sikerrel járt. „Egyáltalán nem féltem, optimista vagyok” – mondta Juliana, amikor megölelhette babáját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top