Egészség

Könyvet írhat fel receptre az orvos

Egy friss tanulmány szerint az önsegítő könyvek akár a gyógyszereknél is hatékonyabbak lehetnek egyes depressziós állapotok kezelésében; az ezen alapuló ötlet szerint az orvos ugyanúgy felírhatná ezeket receptre, mint a tablettákat.

A depresszió azért az egyik legnehezebben kezelhető betegség, mert pont azt a motivációt és életerőt rombolja az emberben, ami segítene a gyógyulásban, és persze a gyógyulás „akarásában”. Ezért van az, hogy e téren sokszor a gyógyszereknél jobban működik bármi – csoportterápia, beszélgetés, önbizalom-növelő tréning –, ami ezeket az öngyógyító készségeket erősíti.

Könyvet írhat fel receptre az orvos

A közelmúltban különleges kísérlet zajlott a Glasgow Egyetemen: depresszióval kezelt betegek egy csoportjánál változtattak a terápián – számolt be róla a BBC. Kétszáz fő jelentkezett a tesztre, korábban mindannyiukat gyógyszerekkel és pszichoterápiával kezelték. A kísérlet lényege az volt, hogy minden második betegnél önsegítő könyveket vetettek be gyógyszer helyett.

Pozitív gondolkodás, magabiztosság, az alvászavar leküzdése: ilyen témákban olvashattak a jelentkezők. A biblioterápiának is nevezett speciális ellátást tanácsadói ülések egészítették ki: mindenki kapott három időpontot és egy mentort, akivel meg tudta beszélni az olvasottakat és azt is, hogy min kellene változtatnia.

Már négy hónap után látszott a különbség: azok, akik könyvet kaptak gyógyszer helyett, szignifikánsan alacsonyabb szintű depresszióval küzdöttek, mint azok, akik a szokásos ellátásban részesültek.  

Christopher Williams, a University of Glasgow professzora és több más szakember szerint az úgynevezett irányított self help, vagyis önsegítés nemcsak hatékony, de hosszú távon pénzkímélő terápia is.
Így az Egyesült Királyságban már most készül az ezentúl receptre kapható, szabadon másolható és terjeszthető könyvek listája (nem a patikákban, hanem a könyvtárakban lehetne hozzájuk jutni), Skóciában pedig telefonszolgálat is támogatja majd az olvasást.

Az ilyesmire persze csak a páciensek egy része fogékony,
emellett kérdés, hogy ki döntheti el és mi alapján azt, hogy melyik a „jó” könyv, illetve – ha a hazai megvalósításban gondolkodunk – hol vannak azok a magyar szakemberek, akiknek lenne idejük a könyvekhez kapcsolódó tanácsadásokat megtartani.

Neked milyen könyv segített sokat egy-egy nehéz időszakban?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top