Egészség

Napok óta köhögök: legyen már vége!

A felső légúti hurut kegyetlen dolog: épp sikerül túlélni az orrfolyásos napokat, amikor jön a következő stádium, és immár a köhögés tartja fenn bennünk a betegségtudatot. Ez utóbbi sem múlik néhány nap alatt, és a tünettel szemben szinte tehetetlennek érezzük magunkat. Pedig...

Egy friss kutatás szerint nem tudjuk igazán felbecsülni, mennyi időre is van szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy egy makacs köhögést legyőzzön. Mivel a gyors gyógyulás víziója lebeg a szemünk előtt, sokszor nem is a legjobb gyógymódhoz folyamodunk, hanem türelmetlenségünkben rögtön antibiotikumért kilincselünk a háziorvosnál. A szakemberek szerint erre azonban az esetek többségében semmi szükség, hiszen a köhögésért jórészt vírusok felelnek (ellenük mit sem ér az antibiotikum), másrészt pedig az időfaktor is kulcsfontosságú.

Napok óta köhögök: legyen már vége!

Miért köhögünk?

A köhögés szervezetünk természetes védekező mechanizmusa, mellyel a légútba jutott betolakodókat igyekszik eltávolítani. Ilyenkor a légzőizmok erőteljes összehúzódása során nagy sebességgel áramlik ki a levegő a tüdőből, jellegzetes hangkísérettel.

Köhögés és köhögés között azonban van egy lényeges különbség, ami vízválasztó abból a szempontból is, hogy milyen kezelést igényel a panasz. Az ún. produktív (nedves) köhögés ugyanis köpetürítéssel jár (már elnézést), ilyenkor nehezebb a belégzés is. A légutakat borító nyák ez esetben funkcionális „nehezítés”: a kórokozókat, a port és egyéb részecskéket ejti csapdába, megakadályozva, hogy egészen a tüdőig jussanak. Ilyenkor van szükség a köptetőkre.

Az ugatós köhögés keményebb dió: ennek ugyanis funkciója – a fenti típushoz képest – kevéssé van, jobbára csak kínoz, és leginkább a felső légúti hurut, a tüdő- és a torokgyulladás kísérő tünete. Ilyenkor az ingert kell enyhíteni, ekkor érdemes a köhögéscsillapító szerekért nyúlni.

Mit jelezhet még?
Köhögésre ingerelhet a légszennyezés, a cigarettafüst ugyanúgy, mint az erős illatok, de ugyanez a tünet jelzi az asztmát, szénanáthát és a tbc-t is. Rossz szájízzel járhat a száraz köhögés, ha a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav késztet köhögésre, és ez a tünet hívhatja fel a figyelmet a tüdő, a torok és a gége rákos megbetegedéseire, sőt a szívelégtelenségre is.

Harcra fel!

Napok óta köhögök: legyen már vége!Hurutos köhögés esetén szirupok, granulátumok és pezsgőtabletták között keresgéljünk. Ha nátha is társul a köhögéshez, biztosak lehetünk benne, hogy hurutos köhögés kezelésére kell megoldást keresnünk.
Aki a természet patikáját részesíti előnyben, ilyenkor használhatja ki az orvosi pemetefű, a kankalin, a fátyolvirág, a borostyán, az ökörfarkkóró vagy az orvosi veronika gyógyerejét, a felsoroltakból ugyanis többféle szirup és gyógycukorka is elérhető, a belőlük főzhető teákról nem is beszélve. Ezeket a szereket inkább nappal alkalmazzuk, lefekvés előtt már semmiképpen, hiszen a köhögtető készítmények nem fognak hagyni aludni minket. Ha a kimerítő tünet önmagában ezzel jár, akkor – hurutos köhögés esetén csakis éjszakára – jöhetnek a köhögéscsillapítók.

Ezen szerek gátolják a köhögési reflexet, esetleg a nyálkahártya bevonásával csillapítják az „ugatást”. Erre a célra kiváló minden olyan készítmény, amiben mályvatea, orvosi ziliz, lándzsás útifű, hársfavirág, izlandi zuzmó vagy martilapu a fő összetevő, legyen az tea, szirup vagy alkoholos oldat. A köhögés kezelésére használatos készítmények többsége egyébként a kétféle hatásmechanizmusú szereket kombinált formában tartalmazza.

Aki a homeopátia híve, az sem marad segítség nélkül, hiszen léteznek olyan szerek, melyek egyszerre segítik a gyulladásos reakció gyors lezajlását, illetve a tökéletes váladékoldást, így a szövődmények elkerülését. Mint minden más homeopátiás szernél, ezeknél is nagyon fontos a tünetek egészen pontos leírása, hiszen tucatnyi készítmény közül választhatunk.

Házi megoldások

  • Az illóolajok párologtatása (pl. kakukkfű, eukaliptusz, édeskömény vagy borsmenta) szintén segíthet a felköhögésben (gyógyszerkönyvi minőségű olajakat keressünk, a nagyon olcsó olajok többet ártanak, mint használnak), és elengedhetetlen a levegő párásítása! Ez utóbbihoz nem feltétlenül kellenek méregdrága párásítók, az is megteszi, ha vizes törülközőt, vízzel teli edényt teregetünk a fűtőtestre/lógatunk fel a szobában egy vállfára. 
  • Igyunk sokat, mert az fokozza a nyákoldást!
  • Ha dohányzunk, legalább a betegség alatt tegyük le a cigarettát, és ha tehetjük, a passzív dohányzástól is tartsuk távol magunkat, kerüljük a füstös helyeket!
  • Lehetőleg pihenjünk melegben (jöhetnek a melegíthető párnák, derékaljak), ágynyugalomban, és vegyünk gyakran forró zuhanyt!
  • Ki ne emlékezne a jól bevált mellkaskenőcs – „A mellemre is, mami!” – szlogenjére? Ne feledkezzünk el az ilyen módon alkalmazható (eukaliptuszos, kakukkfűolajos) kenőcsökről sem, ha makacs köhögés kínoz!
  • Érdemes kipróbálni a hagymát is, inhaláláshoz, leves vagy tea formájában, de a betegség alatt szendvics mellé fogyasztva is kifejti áldásos hatását!
Amikor szakember kell a gyógyuláshoz
Vannak esetek, amikor már tényleg kár (sőt veszélyes) arra várni, hogy javul a helyzet. Ha például a hurutos köhögés már 5-7 napnál régebben kínoz, vagy megváltozik a jellege, már éjjel-nappal problémát okoz a tünet, illetve ha láz, légzési nehézség, mellkasi fájdalom vagy sípoló hang jelentkezik, azonnal keressük fel a háziorvost!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top