Egészség

Hogyan előzzük meg a méhnyakrákot?

Drágának tűnhet a méhnyakrák elleni oltás, de a pénztárcánk helyett az egészségünk bánhatja, ha nem vigyázunk magunkra. Szűrésre is feltétlen járjunk el, mert halálos betegségről van szó!

A szex minősége lehet a tét

A méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a  negyvenöt év alatti nők között, pedig védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető volna. Ezért szervezik meg 2006 óta minden évben az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, ami idén január 22-én kezdődött.

„A méhnyakrák megelőzésére azért fontos felhívni a figyelmet, mert Magyarországon jelenleg is 1000–1200 méhnyakrákos betegséget fedeznek fel évente, és ezek egy része sajnos ma is meghal, évente négyszáz beteget veszítünk el – mondta el Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa. – Pedig ez a betegség teljesen eltűnhetne a társadalomból, ha a hölgyek komolyan vennék a megelőzést, a szűréseken való megjelenést és a védőoltást.” 

„Ez egy szexuális úton terjedő betegség, tehát minél több szexuális partnere van valakinek, annál nagyobb a valószínűsége, hogy megfertőződik. Ugyanakkor egyetlen szexuális együttlét is elég a fertőzéshez” – tette hozzá.

A méhnyakrákot a humán papillomavírus, azaz a HPV rákkelő típusai okozzák. A vírus valamelyik fajtájával a szexuális életet élő nők négyötöde fertőződik meg, de ez többnyire kezelés nélkül elmúlik, és az esetek felét nem rákkeltő vírus okozza. Ha viszont a rákkeltő változat fertőzött meg minket, és a vírus sokáig kitart a szervezetünkben, akkor elindul a folyamat, ami a méhnyakrák kialakulásához vezet. Ez évekig tart, de ha járunk szűrésre, akkor még idejében fény derülhet a bajra.

Oltsunk és szűrjünk!
A szex minősége lehet a tét
Ha már kialakulóban van a rákmegelőző állapot, akkor nem marad más lehetőség, mint a diagnosztikus műtét, az úgynevezett konizáció. Ez életet menthet, viszont lehetnek következményei, ha utána teherbe esünk, megnőhet a vetélés és a koraszülés kockázata, és a szexuális életünk minősége is romolhat. Ezért is ajánlják a védőoltást, amivel a fertőzés megelőzhető. Ráadásul a szűréseken sem derül fény minden esetre. Az oltást már kilencéves kortól be lehet adni, és Pete Imre szerint az  beadásának nincsen felső korhatára, felnőttek is megkaphatják. „Fél éven belül három adagot kell beadni, hogy kialakuljon a védelem.”

Sajnos nem olcsó az oltás, darabja közel harmincezer forint, azonban gyakran vannak olyan kedvezményes lehetőségek a patikákban, amelyekben közel féláron elérhető az oltóanyag. Érdemes szemfülesnek lenni és keresni ezeket a lehetőségeket. Néhány önkormányzat részt vállal a vakcina finanszírozásában. A rákszűrés minden nő számára ingyenesen elérhető az állami intézményekben.

A szűrést akkor sem szabad félvállról vennünk, ha beoltattuk magunkat, mivel léteznek olyan ritka vírusváltozatok, amik ellen így sem tud majd védekezni a szervezetünk. Mindkettőre szükség van ahhoz, hogy közel száz százalékban megóvjuk magunkat a méhnyakráktól. 

Figyelem, az tévhit, hogy az óvszer megvédene a HPV-től, az csak minimálisan csökkenti a kockázatot, mivel a nemi szervek körüli bőrfelületeken is megtelepedhet a vírus. 

A Méhnyakrák Megelőzési Hét jó alkalom, hogy tegyünk az egészségünkért, és időpontot kérjünk a háziorvosunktól vagy nőgyógyászunktól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top