Egészség

Oxigénterápia – többtucatnyi betegségen segíthet

Migrén, fülzúgás, Lyme-kór vagy stroke: látszólag semmi közös nincs ezekben a betegségekben. Ha csak az nem, hogy mindegyik eredményesen gyógyítható, illetve tüneteik kontrollálhatók a hiperbár oxigénterápiával (HBOT). Bár az eljárás évek óta elérhető hazánkban, keveset tudunk róla.

„Egy repülőgépre hasonlító kabinban, ülő helyzetben, magas nyomáson lélegzünk be oxigént” – próbálja meg kérdésünkre egyszerűen leírni a hiperbár oxigénterápia során szerzett legfrissebb élményeit a keszonkamrából kilépve Tímea, aki egyensúlyzavarok és tetraparézis (négy végtagra kiterjedő bénulás) miatt próbálta ki az eljárást. Mint mondja, az állandó orvosi felügyelet mellett zajló kezelés nyugodt, békés hangulatú, és sokat vár tőle: mivel betegsége miatt számtalan módszert és mozgásterápiát kipróbált már, ami nem hozta meg a várt eredményt, ez amolyan utolsó esély, ami javíthat életminőségén. Mint azt dr. Szolnoki Nikolett hiperbár- és búvárorvostól, a specialistának számító fővárosi centrum orvosigazgatójától megtudtunk, a legtöbb hozzájuk forduló páciens hasonló vágyakkal érkezik – és az esetek jó részében pozitív tapasztalatokkal távoznak.

Oxigénterápia - több tucatnyi betegségen segíthetBiztató kutatási eredmények

„Szinte az összes olyan állapoton javítani tud a terápia, amit más módszerrel hiába kezelnek, vagy nem is gyógyítható. Ilyenek például a búvárbalesetek, a nem gyógyuló sebek, a stroke utáni rehabilitáció vagy a súlyos fertőzések” – mondja a szakember, aki hangsúlyozza, a HBOT-vel történő gyógyítás nemzetközi szabvány szerint zajlik, ráadásul a terápiás alkalmazás kidolgozása is neves intézményekhez, mint például a minnesotai Mayo Klinikához kötődik. Az adjuváns (kiegészítő) terápiát évtizedek óta számos területen használják eredménnyel a humán gyógyításban, és a magas nyomáson belélegzett, 100 százalékos koncentrációjú oxigén egyre több területen bizonyít. Mégis mit tud ez a színtelen, szagtalan, íztelen gáz, amit más nem?

A sejtekig hatol

Oxigénterápia - több tucatnyi betegségen segíthetA terápia titka a koncentráltan belélegzett oxigén áldásos „tevékenysége”. A belélegzett gáz ugyanis tizenöt-hússzoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket, testnedveket, mivel a terápia során használt 2,5 bar nyomáson fizikailag is oldódik a vérplazmában, testnedvekben és olyan területekre is eljut, ahova korábban nem érkezett belőle elegendő. Az extra adag oxigén aztán segíti a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében, serkenti a kapillárisok újraképződését, a sérült szövetek és szervek regenerációját, így radikálisan felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.
Megfigyelések szerint a terápia során javul az anyagcsere, erősödik az immunrendszer, és ahogy arról az általunk megkérdezett páciens, Tímea is beszámolt, észrevehetően javul a koncentráció.

Nem mai találmány
A keszonkamrát már Hérodotosz is említette. A mostani elődjét Nathaniel Henshaw angol tudós fejlesztette tovább, és amikor az ipari forradalom nagy híd- és alagút-építkezései megkezdődtek, már megismerték a túlnyomás okozta keszonbetegséget is. Nálunk a 2-es metró építésnél működött ipari keszonkamra: a nyomás alatt dolgozó alagútépítő munkások kaptak ilyen ellátást.

A HBOT – a teljesség igénye nélkül – a következő kórok, elváltozások esetén bizonyult eddig hatásosnak: búvárbaleset, gázembólia, szénmonoxid-mérgezés, gázgangréna, cukorbetegláb-szindróma, fülzúgás, oxigénhiányos agykárosodás, Lyme-kór, sportsérülések és arcidegzsába, de az intézményt vezető orvos további sikerekről is beszámolt. „Újabban kecsegtetőek a kísérleti eredmények az oxigénhiányos újszülöttek, a spasztikus bénulás és a gerincsérülések oxigénterápiás kezelésével kapcsolatban is – magyarázza a doktornő, aki szerint a terápiát hazánkban még mindig nem kezelik a helyén. – A legtöbb beteg úgy jön hozzánk, hogy más pácienstől hall a módszerről, nem is a háziorvostól. Ez nem olyan meglepő, mert az orvosi egyetemen egyedül a fül-orr-gégészet tankönyvben említik a hiperbár terápiát” – teszi hozzá.
A fővárosi centrumot a legtöbben ma is cukorbetegség következtében kialakult lábszárfekéllyel és fülzúgással keresik fel, de egyre több az olyan páciens is, aki például a csonttörés, sportsérülés vagy agyvérzés utáni lábadozás során érkezik.

Hol lehet igénybe venni?

Oxigénterápia - több tucatnyi betegségen segíthet

Magyarországon a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet területén működik az egyetlen olyan intézmény, ahol HBOT-vel kezelnek. A Hiperbár Centrumba nem kell beutaló, hiszen az ottani szakorvossal zajlik a konzultáció, aki a korábbi leleteket átnézve, betegségtől függően rendeli el az alkalmankénti 1,5–2,5 órás kezelést. Egy-három alkalom általában elegendő szokott lenni például a búvár- és a dekompressziós balesetekre, de hosszú távú terápiát (5–10 alkalom) igényel a szklerózis multiplex tüneteinek enyhítése, a lábszárfekély gyógyítása vagy a stroke utáni maradványtünetek rehabilitációja.

Fontos!
A kezelést kizárja néhány állapot, tünet. Ellenjavallatnak számít az epilepszia, a daganatos betegség, a terhesség (csak az első fele), némelyik gyógyszer, a kórelőzményben szereplő légmell, és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). Alsó és felső légúti fertőzések és magas láz esetén a gyógyulásig kell várni a terápia megkezdésével vagy folytatásával.

Megválaszolatlan kérdésed maradt? Tedd fel a Válaszkeresőn, ahol szakértők és olvasóink is igyekeznek segíteni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top