Egészség

Mit egyél, ha beteg vagy?

Nem biztos, hogy a pacalpörkölt a legjobb választás, ha meg vagyunk fázva. Mit együnk ilyenkor? Segít a dietetikus szakértőnk!

Megelőzésre a klasszikus jó tanáccsal tudunk szolgálni: együnk magas C-vitamin-tartalmú ételeket, gyümölcsöket és zöldségeket! „Gyümölcsöket szoktam ilyenkor ajánlani, főleg hazaiakat. A téli alma ilyenkor tökéletes” – mondja Nagy Eszter Anna, a Nők Lapja Café dietetikus szakértője.

Felnőtteknek napi 4-5 alma jó lehet, a gyerekeknek elég kevesebb is. „A gyerekeket sokkal könnyebb rávenni, hogy egyenek gyümölcsöt, a felnőttek kevésbé törődnek a tanácsokkal – teszi hozzá Eszter. – A mandarin, a narancs és az ananász is jó a déligyümölcsök közül, de a banán nem, mert kevés a nedvesség-, ám nagy a kalóriatartalma.”

Mit egyél, ha beteg vagy?

Az immunrendszer erősítésére tökéletes lehet, ha egy citromot kifacsarunk, és a levét, úgy ahogy van, cukor és víz nélkül megisszuk. A gondolatra is összefut a nyál a szánkban. Aki nem bírja a citrom savanyú ízét, az vágja fel karikákra, és tegyen közéjük mézet, gyömbért vagy fahéjat.

Ha mégis megbetegedtünk a sok vitamin ellenére is, kerüljük az állati eredetű ételeket. Például ne együnk pacalpörköltet, mert az emésztése viszi az energiát, és a vitaminok nehezebben épülnek be. Jó ilyenkor magas ásványianyag-tartalmú ételeket enni, például párolt, fűszeres csirkemellet salátával. „Ne gondoljuk azt, hogy ha salátát eszünk, akkor bármit ehetünk mellé, mert például egy resztelt máj salátával nem túl jó választás, hiszen a máj nehezíti a vitaminok felszívódását” – figyelmeztet Eszter.

A vitaminok felszívódását nehezítik a tejtermékek is, kivéve az erjesztettek, tehát a natúr joghurt, kefir jöhet. De például betegen tejet inni nem túl jó ötlet.

Ha bágyadtak, lázasak vagyunk, igyunk sok meleg teát, csipkebogyót vagy homoktövist, és együnk sok kölest, hajdinát, barna rizst. „Ezekre azért van szükség, hogy tisztítsuk a bélrendszerünket, hogy ne tudjanak megtapadni a káros baktériumok – javasolja a dietetikus szakértőnk. – A gyerekeknél is érdemes ilyenkor a fehér cukrot és a fehér lisztet száműzni az étrendjükből.”

Az alkohollal csínján kell bánni, főleg akkor, ha már annyira leestünk a lábunkról, hogy gyógyszert kell szedünk. De megelőzésként egy kis pálinka vagy vörösbor mértékkel jó lehet, még a dietetikus szerint is.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top