Egészség

Apró bogyó, nagy bajok

Gondoltad volna, hogy az éveken át tartó fogamzásgátló-szedéssel állandó hormonhiányos állapotban tartod a szervezeted? Ez később a babaprojektedet is megnehezítheti. Hosszú távon bánj óvatosan a tablettával!

Döbbenetes, hogy mennyi mindenre nem derül fény a fogamzásgátlókkal kapcsolatban. Még kevesebb szó esik arról, hogy mennyi jut a szervezetedbe a műhormonokból, ha nem is szedsz ilyesmit. Mert sajnos így is részesülsz a hatásaiból! Dr. Kulin Sándor meddőségi esetekkel foglalkozó nőgyógyász mindent elárul, amit tudni szeretnél a bogyóról.

Olyan, mintha terhes lennél

Fogamzásgátló tabletta szedésekor a külsőleg bevitt hormonokkal egy koraterhességszerű állapotot hozunk létre, vagyis nincs újabb peteérés. Mivel a test úgy érzékeli, úton van a baba, tehát éppen nem kell gondoskodnia utódról, a libidó is csökken. Míg normál esetben a kezdeti időszakot később a várandósság következő fázisa követi, a tabletta mellett ez az állapot évekig, vagy akár évtizedekig mesterségesen fennállhat” – kezdi dr. Kulin Sándor. Hozzáteszi, ilyenkor a menstruáció sem a szervezet saját ciklikus, hormonális működése szerint áll be. Helyette a mesterséges terhességszerű állapotot időről időre megszakítod, mintha csak egy korai vetélés következne be. Az addigi hormonszint leesik, emiatt leválik a méhnyálkahártya, és létrejön az úgynevezett megvonásos vérzés. Azért is nevezik így, mert nem valódi menstruációról van szó.

Műhormon, műciklus…

Bármilyen hormonális fogamzásgátlás mellett is döntesz, a szervezetedbe kerülő hormonmennyiség egy hónap alatt lényegesen kisebb, mint saját, normál ciklusod mellett. „Mivel a természetes hormonok nem védhetőek le szabadalommal, mesterséges származékokat készítenek belőlük a szakemberek a fogamzásgátló tablettákhoz. Azonban ezeknek a kemikáliáknak mellékhatásaik lehetnek, amiket a gyártók igyekeznek – egymással versengve – minél alacsonyabb szinten tartani. Hiába minimális egy tabletta hormontartalma, mindegyik elég hatékony ahhoz, hogy

De akkor mit?

Óvszer: „Ha valakinek nincs stabil párkapcsolata, akkor az óvszer a legjobb megoldás. Egyrészt véd számtalan szexuális úton terjedő betegséggel, kórokozóval, fertőzéssel szemben, másrészt nincsenek hormonális és egyéb anyagcsere-mellékhatásai” – mondja az orvos.

Hormonális hüvelygyűrű: A szakértő szerint a hormonális fogamzásgátlók közül a legkisebb problémát okozó módszer. A hatóanyag ebben az esetben a tápcsatornát kikerülve, a hüvelyfalon át szívódik fel, és a legkisebb hormonális terhelést okozza.  Magas biztonsági indexű.

Hüvelykúp, hüvelytabletta, hüvelybe helyezhető szivacs, illetve krém: A hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló készítmények változatos kiszerelésben kaphatók, spermaölő anyagot tartalmaznak, mely az együttlét előtt a hüvelybe helyezve fejti ki több órán át tartó fogamzásgátló hatását. Helyes alkalmazás mellett rendkívül hatékonyak.

Ogino–Knaus-féle naptármódszer:
Időszakos tartózkodást jelent az együttléttől; 28 napos ciklusnál a 19. nap és a következő ciklus 9. napja között lehet nemi életet élni. Mivel kevés nőnek van teljesen szabályos ciklusa, kockázata igen magas.

Hőmérőmódszer: A ciklus első felében a testhőmérséklet 37 °C alatt marad, ovulációt követően a progeszteron hatására 0,2-0,4 fokkal, 37 °C-ra vagy annál magasabbra emelkedik. Amikor a hőmérséklet több napon át magas, könnyű teherbe esni. Pontos napi mérés és feljegyzés mellett hatékony módszer lehet. 

gyakorlatilag teljesen leállítsa a szervezet saját hormonjainak termelését. A bevitt dózis viszont nem éri el a kívánt mennyiséget, így ironikus módon éppen hormonhiány alakul ki” – magyarázza a nőgyógyász. Mindez nem állna fenn természetes ciklusod mellett, hiszen a tested megtermelné a maga számára szükséges hormonokat. A szakember azt is elárulja, hogy a hüvely, a méhszáj és a húgycső nyálkahártyája is kifejezetten hormonérzékeny hámréteg. A normális fejlődéshez és a megfelelő immunitás kialakulásához nagy szükségük van saját, természetes hormonjaidra. Ha ezek hosszú ideig hiányoznak, az eredmény sorvadt, az optimálisnál vékonyabb hám lesz, amely csak gyenge védelemre képes. Így hamarabb kapsz el fertőzést, könnyebben alakul ki krónikus gyulladásos állapot a szervezetedben. Annak felszálló fertőzése pedig nem biztos, hogy akut tüneteket okoz, így talán csak sok évvel később derül rá fény. Mégis köze lehet ahhoz, hogy később nem mutat két csíkot a teszted!

Tested megszokja a pasidat

A szakember tapasztalatai szerint a tablettát szedő nőknek, különösen fiatalkorban, sokkal több partnerük van, mint azoknak, akik nem élnek a gyógyszerrel. A tabletta ugyanis egyfajta hamis biztonságérzetet okozhat, ezért nyitottabbak lehetünk a kalandokra. Pedig így is megvan az esélye, hogy az átlagosnál is gyakrabban alakuljon ki fertőzés a szervezetben. „Minden ember mikroflórája más és más. De míg egy stabil párkapcsolatban az immunrendszerünk »megtanulja« a másik mikroflóráját, addig egy új partner egyben újabb kihívást is jelent számára. Sokszor a rendszer nem is tud első nekifutásra megfelelni az új feladatnak, ezért nőgyógyászati és urológiai rendelőkben való ücsörgés a történet vége” – magyarázza dr. Kulin Sándor. Minél több ilyen epizód történt az életedben, annál nagyobb az esély arra, hogy mindez később gondokat okozhat a gyerekvállalásnál.

Hormon a zuhanyból

Senki sem gondolná, hogy az első gyerekvállalás kitolódása 35 éves korra nagyrészt a tablettáknak tulajdonítható. A szakember szerint a hormonális fogamzásgátlás ugyanis elnyomja a gyermek utáni természetes vágyat. „Úgy hat az idegrendszerre, hogy kioltja ezt az ösztönt. Az alacsony progeszteronszint, amit ilyenkor létrehozunk, ráadásul jelentősen csökkenti a libidót is. Sokan pontosan ezzel küszködve keresnek más fogamzásgátló módszert. Az pedig talán nem is tudatosul bennük, hogy valójában nemcsak a szex utáni, hanem a gyerek utáni vágyuk is csökken – fejti ki a nőgyógyász. – Megfigyelhető, hogy azok a nők, akik nem kezdenek fogamzásgátló tablettát szedni 16-20 éves korukban, sokkal hamarabb szülnek. És nem azért, mert becsúszik a baba, hanem mert felébred bennük a gyermek utáni természetes vágy. A tablettát szedőknél viszont még a szoros párkapcsolatra való igény is bizonyítottan későbbre tolódik” – folytatja. Azt is elárulja, a mesterséges hormonok nyomokban sok helyen az ivóvízben is kimutathatóak, így felszívódnak mindannyiunk szervezetében. „Budapest lakossága például jellemzően parti szűrésű kutakból nyer ivóvizet. A kavics rendkívül jól kiszűri az összes lebegő szennyeződést, még a baktériumokat is, de a nehézfémeket és a hormonokat nem. Az utóbbiak ezáltal a teljes testfelületről felszívódnak!” Tévesen érzed tehát biztonságban magad, ha nem iszol csapvizet, hiszen zuhanyzás során a bőrödön keresztül felszívódnak ezek az anyagok. Ugyan kis mennyiségekről van szó, biológiai hatásuk mégsem elhanyagolható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top