Egészség

Egyre több a császármetszés

Magyarországon vannak olyan kórházak, ahol kevesebb baba születik természetes módon, mint császármetszéssel – holott körülbelül 85–15 százalék lenne az ideális arány nemzetközi ajánlások szerint.

Folyamatosan emelkedik a császármetszések száma Magyarországon: most a gyerekek 34 százaléka jön ezzel a műtéttel a világra. Ez 5 százalékos emelkedés az elmúlt hat évben – derül ki azokból az adatokból, amiket a Születésház Egyesület kért ki az Országos Egészségpénztártól.

A számok kórházanként eltérőek, de van, ahol a szülések több mint fele császárral történik, ilyen a budapesti Honvéd Kórház és az esztergomi Vaszary Kolos Kórház. Kicsivel a természetes szülések irányába billen a mérleg a Semmelweis Egyetem klinikáin, a csornai Margit Kórházban és a celldömölki Kemenesalja kórházban.

Már a magyarok harmada császárral születik

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1985-ös ajánlása szerint legfeljebb a szülések 15 százalékának kellene császármetszéssel történnie, nálunk nemhogy jóval magasabb ez a szám, és kevés helyen csökken húsz százalék alá, de még a tendencia is emelkedő: vagyis a „rossz” irányba haladunk. Az összes kórház adatát ezen a linken nézheted meg.

Erre vagyunk berendezkedve?

„A császármetszések aránya Magyarországon 2003 óta folyamatosan emelkedik. Ennek egyik oka az lehet, hogy a szülésznőképzésben kevésbé jelennek meg a császármetszést elkerülő technikák – mondta a Nők Lapja Cafénak Varró Gabriella szociológus, aki az adatokat a Születésház Egyesület számára elemezte. – Nálunk a nők sokszor fórumokon kutatnak olyan orvosok után, akik vállalják, hogy természetes módon szüljön az anya, ha az előző baba császárral jött világra. Az Egyesült Királyságban ezzel szemben a nőket mentálhigiénés szervezet segíti ennek a célnak az elérésében.”

A növekedés hátterében az orvosok szerint az áll, hogy a császármetszés sok esetben biztonságosabb, például ha a nő idősebb. A szociológus szerint még az is meghatározó lehet, mennyire tájékoztatják a nőket a beavatkozás hátrányairól és előnyeiről, de a kényelem és a hálapénz is befolyásoló tényező lehet. „Magyarországi felmérés nem készült arról, mi áll a jelenség hátterében, de a nemzetközi tapasztalat az, hogy ahol orvosok helyett szülésznők vagy dúlák vezetik a vajúdást, ott kevesebb a császármetszés” – érvelt Varró Gabriella.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top