Egészség

Szmogriadót rendeltek el Miskolcon és Nyíregyházán

Minél kevesebbet vigyék szabadra a gyerekeket, és a szellőztetést is kerülni kell, ahol idősek vagy gyerekek laknak, kéri a polgármester.

Nyíregyházán szombaton rendelték el a szmogriadót, és bár másnapra csökkent a légszennyeződés, a riadó érvényben marad. Közben Miskolcon is túllépte a szálló por (PM10) koncentrációja a tájékoztatási küszöbértéket, ezért hétfőn itt is elrendelték a szmogriadót, és Székesfehérváron és környékén is magas a légszennyeződés mértéke az Időkép mai szmogtérképe szerint.

Hétfői szmogtérkép forrás: Időkép
Hétfői szmogtérkép Forrás: Időkép

Óvjuk a rossz levegőtől a gyerekeket

Miskolcon javulás a következő napokban sem várható, ezért a polgármester arra kér mindenkit, hogy lehetőleg mellőzzék az autók, főként a dízelüzeműek használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Emellett lehetőség szerint mérsékelni kell a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, és kerülni kell a porképződéssel járó tevékenységeket. Az avar és kerti hulladékok égetése tilos.

A szálló por részecskéi ingerlik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Emiatt azt javasolják a miskolciaknak, hogy a gyermekek, idősek, betegek a következő egy-két napban a lehető legkevesebbet menjenek a szabadba, és a lakásban se szellőztessenek az ilyen családok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top