Egészség

Te védekezel a szén-monoxid ellen?

Ahogy beindul a fűtésszezon, szinte minden hétre jut egy gázmérgezéses hír, ami szerencsés esetben nem halállal végződik – s ami megelőzhető lenne.

Amint a legutóbbi sokkoló hír is bizonyítja, a fűtésszezonban a szén-monoxidról idén sem szabad megfeledkezni: Édesapjuk mentette meg annak a két kislánynak az életét, akik vasárnap délután szén-monoxid-mérgezést szenvedtek Budapesten, a XI. kerületben. A két-, illetve hatéves kislány a kádban fürdött, amikor egyelőre tisztázatlan okok miatt szén-monoxid került a levegőbe. Mindkét gyerek eszméletét vesztette, és a víz alá süllyedt. A lányok apjának tűnt fel, hogy nem hall hangokat a helyiségből. A fürdőszobába érkezve mindkét kislányt kiragadta a vízből, egyiküknek ekkor már nem volt légzése, őt az édesapa újraélesztette. Azt még vizsgálják, hogy mitől keletkezett szén-monoxid a lakásban.

Szén-monoxid mérgezést szenvedett két kislány

 

Kerüld el a bajt!

Évente nézesd meg a készülékeket! Bár a fenti esetben a szén-monoxid-szivárgás forrása még ismeretlen, a sokkoló kimenetelű esetek zöme arra vezethető vissza, hogy sokan megfeledkeznek a fűtőkészülékek (konvektorok, kazánok, …) éves karbantartásáról, tisztításáról.

Engedd be a kéményseprőt! Nagyon gyakori, hogy nem a készülékben, hanem a kéményben van a hiba, annak műszaki állapota nem megfelelő, bélelésre szorulna. Ritkán, de előfordul, hogy nem is a saját kémény okozza a bajt, hanem a szomszédé – például a kémény és/vagy a fal repedésein keresztül szivárog a mérges gáz.

Szellőztess! Sokan nem is sejtik, de a „túl” jól szigetelő nyílászárók (ajtók, ablakok) is hozzájárulnak a balesetek kialakulásához. Emiatt fontos, hogy az otthonokban biztosítva legyen az állandó szellőzés, hiszen a nyílászáróknak, szigeteléseknek köszönhető tökéletes izoláció, a szellőzés kialakításának elhagyása is tetőzi a bajt. A szellőzés megoldható a nyílászárókra szerelhető szellőzőkről (ezek darabja már ötezer forintért megvásárolható), de léteznek olyan komplex lakásszellőztető berendezések, amelyekben egy beépített hőcserélőnek köszönhetően télen a távozó meleg levegő energiája felmelegíti a friss levegőt, így az energia nem vész el.

Szerezz be egy szén-monoxid-mérőt! Ma már pár ezer forintért beszerezhetők a CO-mérő készülékek, amelyek fénnyel, hanggal jelzik a kritikus CO-koncentrációt, de van olyan is, ami „be is avatkozik”, például lekapcsolja az áramot vagy beindítja a ventilátort. Választáskor ne a termék ára legyen az irányadó, mindenképp szakértő segítségét érdemes kikérni, a piac ugyanis hemzseg a silány termékektől, amelyek vagy nem jeleznek, vagy állandóan beriasztanak. 

Jó helyre szereld a szagelszívót! Fűtés idején rendszeresen gondoskodni kell a szellőzésről, mert a konyhába, fürdőbe beépített szag- és páraelszívók levegőt vonnak el a légtérből, ráadásul ha egyszerre megy az elszívó és a kazán, az elszívó megfordíthatja a kéményben a füst útját, és visszanyomja a lakásba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top