Egészség

Kerüld el a megfázást!

A hideggel együtt megérkezett a náthaszezon is, neked azonban nem feltétlenül kell csatlakoznod a zsebkendőpusztítók táborához. Hasznos tippek.
Előzd meg!
Előzd meg!

Védekezőrendszerünket a leghatékonyabban megfelelő táplálkozással erősíthetjük: fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, azokból is minél színesebbeket. A leghatékonyabbak a leveles zöldségek, a kaliforniai paprika és a lila bogyós gyümölcsök, valamint a sárgarépa. Egy norvég kutatás szerint a napi egy darab nagyobbacska sárgarépa fogyasztásával bevitt béta-karotin-mennyiség már kevesebb, mint egy hónap alatt megerősíti a szervezetünk immunrendszerét.

A „hasznos” baktériumok szintén a segítségünkre lehetnek az őszi–téli nyavalyák elleni védekezésben, ezért fontos, hogy prebiotikumokat is fogyasszunk, ezek ugyanis serkentik a bélflórában a „barátságos” baktériumok szaporodását. Prebiotikumok találhatók például a vöröshagymában, a póréhagymában és az articsókában.

A szakértők felhívják figyelmet arra is, hogy gondoskodjunk a megfelelő mértékű cinkbevitelről, ugyanis az immunrendszer számos rendellenessége összefüggésbe hozható a cinkhiánnyal. A kellő mennyiséghez hozzájuthatunk már heti 1-2 adag vörös hússal is, vagy aki ilyet nem eszik, annak kesudió, pekándió, fenyőmag vagy napraforgómag rendszeres fogyasztását ajánlják.

A szakemberek többsége egyetért abban, hogy ha valaki nem tudja vagy nem akarja a fent felsorolt természetes forrásokkal erősíteni az immunrendszerét, annak a multivitamin-készítmények jelenthetnek megoldást. Emellett a jó öreg C-vitamint is érdemes szedni, napi 200 milligrammos adagokban.

A fokhagyma szintén hasznos ellenszer, emellett a legfrissebb kutatások bebizonyították, hogy az echinacea, vagyis a lángvörös kasvirágból készült gyógyteák és készítmények is hatékonyak a megfázás megelőzésére és kezelésére is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top