Egészség

Havi fájdalom, szelíd csillapítók

Vannak, akik számára szinte elképzelhetetlen, nők milliói miért rettegnek valósággal a számukra valóban "nehéz napoktól". Pedig a természet és dédanyáink receptjei sokban segíthetnek átvészelni ezt az időszakot.

Ájulásig kínzó görcsök, hányásba fulladó fejfájás – nők millióinak a menstruációs időszak szinte megszokott velejárói. A fájdalmas menstruáció orvosilag igazolható „jelenség” – dysmenorrhoea –, a női nemi ciklussal kapcsolatos egyik leggyakoribb probléma. Az esetenként szinte elviselhetetlen alhasi görcsök, a fájdalom hátterében az ilyenkor termelődő prosztaglandin nevű vegyület áll, amelynek hatására a méhizomzat görcsösen összehúzódik, elősegítve ezzel a méhnyálkahártya leválását. És bizony sokszor hiába kapkodjuk azonnal a gyógyszereket, akad, aki ennek ellenére szinte felkelni sem tud a „nehéz napokon”. Pedig vannak természetes megoldások is. Egy próbát mindenképp megérnek…

Havi fájdalom, szelíd csillapítók

 

Helyes étkezés
Sokan hajlamosak vagyunk kihagyni egy-egy étkezést, helyette viszont elképesztő mennyiségű édességgel és rágcsálnivalóval csillapítjuk éhségünket. És sajnos gyakran épp olyankor, amikor nagyon is ügyelnünk kellene az étrendünkre. Ha önmagában az egészséges, főképp rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozás nem is mulasztja el a görcsöt, jelentősen javítja, segíti az általános jó közérzetünket. Szóval az első tanács: mondj nemet a sós és édes nassolni valóknak, ezek vizesedést okoznak, és ronthatnak az állapotodon. Egyél inkább több zöldséget, gyümölcsöt, csirkét és halat! Ezeket a nap folyamán több részre elosztva fogyaszd a szokásos három bőséges étkezés helyett.

Havi fájdalom, szelíd csillapítókTáplálékkiegészítők
Egyes természetes anyagokból készült táplálékkiegészítők szintén enyhülést hozhatnak. A görcsökért felelős prosztaglandin termelődését kismértékben gátolhatod esszenciális zsírsavakkal, például halolajjal vagy lenmagolajjal. Mindkettőből érdemes napi két kávéskanálnyit fogyasztanod.

Gyógyító ásványi anyagok
Segíthet a kalcium és a magnézium is. Azok a nők, akik kalciumot szednek, ritkábban szenvednek a görcsöktől, a magnézium pedig azért fontos, mert segíti a kalcium felszívódását. A menstruációt megelőzően, illetve a menzesz alatt jó, ha növeljük a napi kalcium- és magnéziumbevitelt, ezt akár tablettákkal, akár táplálékok révén is megtehetjük. Együnk kalciumban gazdag tejtermékeket, konzervlazacot vagy szardíniát, de a brokkoli és a mandula is remek választás. A magnézium legbiztosabb forrásai a teljes kiőrlésű lisztfélék, az olajos magvak, a hüvelyesek, valamit a sötétzöld levélzöldségek.

Tapasz
Sokan nem szívesen nyúlnak gyógyszerekhez, és ilyen esetben talán nem is feltétlen szükséges. Viszonylag új megoldásnak számítanak a menstruációs fájdalomcsillapítás terén a különféle tapaszok, köztük olyanok, amelyek vulkáni és egyéb kövek energiáit a természetes növényi anyagok gyógyhatásával ötvözik. Az egyik ilyen tapaszban lévő ásványi anyagok folyamatosan távoli infravörös sugarakat bocsátanak ki, így akár fél napon keresztül is 50 fokon melegítik a test egy adott pontját. A tudományos magyarázat az, hogy a melegítő hatás serkenti a vérkeringést és ellazít, nyugtat. Egyszerűbb, mint a forróvizes palack!

Schüssler-só
Bizonyos izomcsoportjaink hajlamosak a görcsölésre, főként, ha magnéziumhiányban szenvedünk. Görcsös fájdalmak jó ellenszere a magnézium-foszfát, egyfajta biokémiai “görcsszer”. Dr. Wilhelm Schüssler német származású orvos fejlesztette ki azt a sóterápiát, mellyel a szervezetben jelenlévő tizenkétféle esszenciális só sejtszintű hatását pótolni lehet. Higításos módszerrel hozta létre a Schüssler-sókat, melyek biokémiailag állítják vissza az anyagcsere-egyensúlyt. Görcsoldóként a “forró hetes” ellenszer terjedt el:  tíz tabletta Magnesium phosphoricum-ot oldjunk fel egy pohár forró vízben, és tíz percenként kortyolgassunk belőle. Ha a görcs még ezután is fennállna, napi 3×1 tabletta szedése ajánlott.

Havi fájdalom, szelíd csillapítókHa a fájdalom engedi, a mozgás hozhat enyhülést
Amennyiben a görcsöktől még ki tudunk kelni az ágyból, már nyert ügyünk van, és mozgással a fájdalom tovább enyhíthető. Sétálj, vagy válassz valamilyen más, mérsékelten megerőltető sportot! Mozogj rendszeresen, de a menstruáció előtt még inkább. Ha a vérzés idejére jobb kondícióban leszel, kevésbé taglóz le a fájdalom. Ugyanakkor a menzesz ideje alatt végzett nyújtó jógagyakorlatok is sokat használnak. Térdelj le a földre, és ülj a sarkadra! Homlokoddal érintsd meg a földet, karjaidat tedd a tested mellé! A szemed legyen csukva. Maradj ebben a testhelyzetben, ameddig csak kényelmes. A jóga szerves részét képező légzőgyakorlatok további segítséget nyújthatnak, oldják ugyanis a testben kialakult feszültséget. Segíthet a lazító masszázs, akupunktúra is.

Jótékony gyógynövények
Számtalan gyógynövénnyel csökkenthetjük a menstruáció során fellépő fájdalmat és javíthatjuk a rossz közérzetet. A kamilla forrázata egy kevés gyömbérreszelékkel még hatásosabb lesz. Heves görcsök esetén egy kávéskanál cickafark, kamilla, palástfű, pásztortáska és orbáncfű keverékéből készített forrázat enyhít a kínokon. Naponta többször igyunk az előre elkészített teából egy-egy csészével. Ha előrelátóak akarunk lenni, akkor a menstruáció előtti jó egy hétben fogyasszuk kúraszerűen palástfűteát. Ez a vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő, összehúzó hatású növény nemcsak menstruációs problémákra jó, hanem állítólag tisztítja a bőrt és megszünteti a

A homeopátia is segíthet, nézd meg, milyen készítmények jöhetnek szóba! Szerkeresőt ITT is találsz. 

fehérfolyást is. Két teáskanálnyi összemorzsolt palástfüvet forrázzunk le 3 deciliter vízzel, hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le és kortyoljuk el. Naponta két-három csészével is ihatunk belőle. Hasonló hatású a fehér árvacsalán is. A gyógynövényeket nemcsak teaként használhatjuk, a belőlük előállított olajokkal is érdemes kísérletezni. Ott van például a római kamilla, a citromfű vagy a rózsa olaja, ezek a legtöbb menstruációs panaszra jó hatással vannak – oldják a feszültséget, csökkentik a fájdalmat. Ezekből keverjünk össze 15 cseppet 2-3 evőkanál testápolóval, és masszírozzuk be vele a hasunkat és a hátunkat naponta, már a menstruáció előtt egy héttel és az alatt is folyamatosan. Kifejezetten a fájdalmak enyhítésére ugyanezt tehetjük zsálya-, ánizs-, ciprus- vagy majoránnaolajjal.

A “nehéz napok” filmen

Buli az első menstruációra?!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top