Egészség

Életet mentettek a védőnők

15 ezer szűrővizsgálat, ezer gyanús lelet, 72 daganatgyanú, több életmentés: ez a védőnői méhnyakrákszűrő program mérlege.

Három éve tart a védőnői méhnyakszűrési program. Ez alatt az idő alatt több mint 15 ezer szűrővizsgálatot végeztek el, több mint ezer, úgynevezett nem negatív leletet találtak – vagyis olyat, ahol újabb vizsgálatra volt szükség, mert az első eredményből úgy tűnt, valami „nem stimmel”.
Életet mentettek a védőnők
Ez azért nagyon fontos, mert a magyarországi méhnyakrák-halálozás csaknem duplája az európai átlagnak; évente csaknem 400 nő hal meg ebben a betegségben. A megelőzésben akkor tudnak hatékonyan fellépni, ha a szűrés könnyen kivitelezhető, olcsó, pontos, társadalmilag elfogadott, hatásos – ezért fontos, hogy bevonták a védőnőket is.

A három év alatt országszerte mintegy 101 ezer meghívót küldtek ki, de ez kevésnek tűnt, ezért a címzettek felét személyesen is felkeresték. Ennek köszönhetően olyanok is megjelentek a szűrésen, akik több mint tíz éve nem voltak nőorvosnál, szűrésen.

Hetvenkét esetben merült fel daganatgyanú, a többi problémás esetben kiderült, hogy csak gyulladásról van szó. Többek életét megmentette a vizsgálat – áll az ÁNTSZ közleményében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top