Egészség

Mekkora az esélyed, hogy teherbe ess?

Kidolgoztak egy táblázatot, ami életkoronként mutatja, mikortól lehet érdemes orvoshoz fordulni, ha még nem jött össze a baba.

Egy táblázatban próbálták összefoglalni, mekkora az esélye egy átlagos nőnek, hogy a közeljövőben teherbe essen. Ehhez két szempontot vettek figyelembe: az életkort, és hogy mennyi ideje próbálkozik valaki. Az adatok abban segíthetnek a pároknak és az orvosoknak, hogy tudják, mikor érdemes szakorvoshoz fordulni, ha nem akar jönni a baba, és mennyi ideig felesleges aggodalmaskodni azon, hogy még nem sikerült.

   3 hónap után  6 hónap után  9 hónap után 12 hónap után 24 hónap után 36 hónap után
 25 évesen  18%  15%  12%  10%  6%  3%
 35 évesen  16%  13%  11%  9%  4%  2%
 40 évesen  12%  9%  7%  6%  2%  1%
 45 évesen  7%  5%  4%  3%  1%  0,5%

Ez alapján egy átlagos 25 évesnél, aki fél éve dolgozik az ügyön, 15 százalék a valószínűsége annak, hogy már a következő hónapban pozitív lesz a teszt. Ugyanez 30 évesen 13 százalék, 35 évesen már kevesebb, mint 10 százalék. A táblázatból az is látszik, hogy 25 évesen 12 hónap hiábavaló próbálkozás után csökkennek jobban az esélyek, egy 35 évesnél viszont már fél év után. Nem szabad persze készpénznek venni a dolgot, legfeljebb egy hozzávetőleges iránymutatást adhat az esélyekre. 

A stressz is beleszól

„A párok nehezen szánják el magukat arra, hogy segítséget kérjenek, ha nem boldogulnak, főleg a férfiak szoktak vonakodni ettől – mondta el a kutatást vezető professzornő, akinek a tanulmányát a PLos One című tudományos lap jelentette meg. – Ahogy telik az idő, egyre jobban rástresszelnek, ami még jobban megnehezítheti a teherbe esést, mégsem könnyű ezzel orvoshoz fordulni. Ezért lehet hasznos tudni, mikor érdemes elkezdeni utánajárni az okoknak.”

Mennyi az esélyed, hogy teherbe ess?

Az biztos, hogy az életkor növekedésével mindenkinek nehezebb teherbe esnie, de nem vagyunk egyformák, és még rengeteg más tényező szerepet játszik ebben. Egyénenként változó például, mennyi petesejttel indulunk neki az életnek. Megnehezítheti a dolgot, ha valaki túl sovány vagy túlsúlyos, hátráltató tényező több betegség, például a PCOS, azaz a policisztásovárium-szindróma, az endometriózis vagy a cukorbetegség. Rengeteget segíthet viszont az, ha kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozzunk, feltöltjük magunkat vitaminokkal, és amennyire lehet, stresszmentesítjük az életünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top