Egészség

Evés és edzés kizárják egymást?

Mit egyek edzés előtt? Tényleg csak gyümölcsöt, vagy jöhet a hús? Igyak közben, vagy ne? Utánajártunk, hogyan tehetsz még jobbat a szervezetednek, ha az edzésre már rászántad magad.

„Az egyik legelképesztőbb dolog, amit láttam, az az, hogy a comberősítő gép használata közben a kedves vendég két szendvicset is elrágcsált, de olyan is volt, aki edzés közben capuccinózgatott” – mondja Lévai István, az Arnold Gym személyi edzője. „Az legfeljebb szabadidőtöltés, de nem edzés.”

Lehet-e edzés közben enni?

Inni?

Sokan sokfélét gondolnak arról, hogy mennyit kell inni edzés előtt vagy közben. Péter 26 éves, és hetente kétszer jár thai box edzésre. „Én például másfél-két órán keresztül nem iszom edzés közben, nem igényli a szervezetem, de a többiek nem bírják ki víz nélkül.” Inni, pontosabban vizet kortyolgatni edzés közben mindenképpen jó István szerint. „Ha egyórás intenzív edzést csinálunk, elég a víz, de ha több, mint egy órát mozgunk, akkor a sportitalokat javasolom, hogy bírja energiával az ember” – magyarázza a személyi edző. Nyilván nem mindegy, hogy milyen edzést űzünk: futunk, jógázunk, vagy épp súlyzózunk, más mértékben kívánja a szervezetünk a vizet. „Edzés után mindenképpen pótoljuk a folyadékot, olyankor egy nagyobb mennyiséget is lehúzhatunk, mert ugye az mozgás közben nehezebb.

Enni?

Rohanunk a munkahelyünkre, aztán a gyerekért az iskolába, rohanunk haza vagy bárhova, de olyan nehéz mindig rendesen, nyugodtan, időben enni. Pedig ha tornázni, edzeni szeretnénk, akkor oda kell figyelni, hogy előtte minimum másfél-két órával már ne együnk. Nem jó tele hassal mozogni. De mit csináljunk, ha reggel éhesen ébredünk, de mégiscsak tornáznánk egyet? „Célszerű edzés előtt fél órával inni egy fehérjeturmixot, amiben sok a szénhidrát, én még zabpelyhet is szoktam bele tenni, vagy akár lenmagolajat” – javasolja István.

Más a helyzet, ha valaki napközben, délután sportolna, persze akkor is órákkal az edzés előtt egyen. „Mondjuk olyan ételeket, ami szénhidrátokban, fehérjékben gazdag: például barna rizst egy kis natúr csirkével, pulykával.” Sokan elkövetik azt a hibát István tapasztalat szerint, hogy szigorúan csak gyümölcsöt esznek, de ez szerinte nem jó. „A gyümölcsök tele vannak cukorral, persze azért lesz tőle energiád, de amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan elillan. Gyümölcsevés után gyorsan éhes leszel újra, és nem tesz jót a vércukorszintnek sem” – teszi hozzá István, aki az összetett szénhidrátokban gazdag ételeket javasolja: gabonafélék, rizs, tészta, krumpli, mert azok lassabban emésztődnek meg, és lassabban emelik a vércukorszintet.

Általános recept helyett nyugodtan kísérletezz: mit és mennyit bír a szervezeted, mi esik a legjobban edzés előtt, után, és persze közben (a csokitortát azért hanyagold!).

Hajrá, csajok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top