nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Három emberből egy megbánja, hogy tetováltatott

Három emberből egy megbánja, hogy tetováltatott

Egy tetoválás pár óra alatt elkészül, de évekig tarthat megszabadulni tőle. Egy új technológiával most felgyorsították ezt a folyamatot, bár a módszer nem mindenkinél hat tökéletesen.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Egy szakítás, egy új szerelem, megtérés, felelős státusz a munkahelyen vagy a zenei ízlés megváltozása: változatos okok miatt bánják meg az emberek, hogy valaha, valamit magunkra „firkáltattak”. „Sokan legszívesebben egyszerűen leradíroznák a bőrükről az egykor sokat jelentő ábrákat, vagy szavakat” – mondta dr. Luigi Naldi, akinek kutatócsoportja egy olasz egyetemen 352 ember tetoválását próbálta eltávolítani úgynevezett Q-kapcsolt lézerrel. A „nanoszekundumos lézer” összetöri a bőrben lévő tinta szerkezetét, majd ezeket a részecskéket a test immunsejtjei elszállítják. A kezelések ismétlését kéthavonta javasolják, akiknél ennél sűrűbben került sor a műveletre, azoknál kevésbé volt eredményes.

 Három emberből egy megbánja, hogy tetováltatott

Az új tanulmány szerzője egy amerikai statisztikára hivatkozva, miszerint a serdülőkorú fiatalok 28 százaléka az elhatározását követő első évben megbánja, hogy tetováltatott magára, ehhez képest minden ötödik amerikain van legalább egy tetkó. Érthető tehát, hogy sokakat érdekel, hogyan lehet eltávolítani a megunt ábrát.
Pár évvel ezelőtt ez még csak plasztikai sebészeti úton volt lehetséges, elég drágán és gyakran heges végeredménnyel. Ezután jött a dermabrázió (bőrcsiszolás) és a sóoldatos dermabrázió, ám ezek fájdalmasak és szintén nyomot hagynak.
Ma már a legtöbb helyen erre impulzuslézert használnak, de ez például dohányosoknál kevésbé hatékony; nekik körülbelül 70 százalékkal kisebb az esélyük a sikeres eltávolításra.
Jobb a helyzet, ha még időben észbe kapunk, hiszen minél frissebb a műalkotás, annál könnyebb törölni. Ám a három évnél régebbi tetkók tintája már beivódik a mélyebb bőrrétegekbe. Szintén nem egyszerű a kis piros rózsákat eltávolítani: a színek jobban rögzülnek a sima feketénél.

Mostantól létezik egy gyorsabb és sokkal biztonságosabb technológia. Egy új típusú lézer sokkal rövidebb időintervallumokban bocsátja ki az energiát, és így erősebben „radíroz”. Hatására jobban fellazul és feltöredezik a bőr alá fecskendezett tinta. A „pikoszekundumos” (a nanoszekundum ezrede) lézer segítségével a páciensek 75 százalékánál már két kezeléssel sikerült halványítani a mintát.

Ha pedig nincs más megoldás, marad az átfestés: még nagyobb, még sötétebb minta, ami elfedi a régit. „Sokszor látok elég szörnyű »házi készítésű« dolgokat, fiatalkori meggondolatlanság nyomait – mondja a West end tatoo and piercing szalon munkatársa. – Az, hogy a párjuk nevét magukra íratják, inkább a lányokra jellemző, de gyakori indoka a változtatásnak az is, hogy egyszerűen már nem találják szépnek, ami évekkel ezelőtt még tetszett, vagy épp nem a legjobb helyre csináltatták.”

 Három emberből egy megbánja, hogy tetováltatott

„Sajnos sok olyan »művész« foglalkozik tetoválással, akinek lenne még mit tanulnia, vagy egyszerűen nem kellene erőltetnie azt, ami nem megy – mondja Lőke Norbert, az Invictus tetoválószalon specialistája. – Sajnos előfordul, hogy referenciaként mások munkáit mutogatják. Láttam elképesztő dolgokat, például olyan szöveges varrást, ahol az angol szavakból hiányoztak betűk… Viszonylag egyszerű otthon összeütni egy »gépet«, de a végeredmény… úgyhogy távolítottam már el mintát azért, mert a gazdája nem volt megelégedve a képpel, de azért is, mert meghízott, vagy éppen fogyott és megereszkedett a bőre. Vagy egyszerűen más elveket vall már: írtam át keresztnevet, de hitvallások szövegét is.”

A régi rajz elfedése újjal bonyolult, főként olyan esetekben, ahol sötét az alap, ilyenkor előbb el lehet halványítani. De semmi nem lehetetlen, Norbert tüntetett már el teljes „alkarfestést” amiatt, mert a megrendelő „nyakkendős” munkát kapott, de gyűrűtetoválást is Dubajba induló modell lányról…

A szakértő válaszol! A nők többsége már találkozott intim és bőrgombás problémákkal, de sokan nincsenek tisztában a tünetekkel és a lehetséges gyógymódokkal. Legyen képben és tegye fel kérdéseit szakértőnknek!


Kérdeznék!

Megosztás Facebookon