Egészség

Folyamatosan romlik a sperma minősége

A sikertelen gyermekvállalások harminc százalékában az elégtelen minőségű sperma a felelős.

Romlik az ondóminőségAzt a nemzetközi sajtóból tudjuk, hogy aggasztó mértékben romlik a férfi hímivarsejt minőség – a megfigyeléseket tudományos vizsgálódások és spermabankok beszámolói igazolják, amik tíz, húsz évre visszamenőleg végzik el az összehasonlítást – írja az angol nyelvű hírportál, az nbc news. Az elmúlt tíz évben az átlagos spermiumkoncentráció 106 millió sejt/köbcentiméterről 67 millióra esett, míg a mozgékonyság 79 százalékról 67-re. 

A romlás a sperma mennyiségét, a spermiumok számát és gyorsaságát érinti, ami az elmúlt évekhez képest néhány országban a 80 százalékos minőségi romlást is eléri. Kutatók úgy vélik, a sikertelen gyermeknemzés 30-70 százalékának oka ez. 

A probléma kiváltó okait a kutatók még keresik, a gyanús tényezők listája azonban hosszú: a génkezelt szójatermékek, a mobiltelefonok, egészségromboló fogyókúrák, növényvédőszerek és a nemi úton terjedő betegségek bizonyítottan rossz hatással vannak a sperma minőségére.

fotó: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top