Egészség

Most akkor mi van, ha lenyelsz egy rágót?

Csupán városi legenda, hogy egy lenyelt rágógumi hét évig nem ürül ki a szervezetből. De vajon mi történik valójában, ha véletlenségből lecsúszik egy rágó?
Mindenképp távozik
Mindenképp távozik

A rágógumi általában gumi bázist (elasztomerek, gyanta, zsírok, viasz), aromákat, édesítőket valamint színezőanyagokat tartalmaz. Maga a gumi bázis valóban nehezen emészthető anyag és a gyomor nem képes úgy lebontani, mint a legtöbb élelmiszert.

A bélrendszer azonban más módon is képes megbirkózni az olyan anyagokkal, melyeket nem tudunk teljesen megemészteni. Bár a rágó kétségkívül ragadós, a belek mozgása – mely a giliszta haladásához hasonlít – erősebb nála, így képes egyben továbbítani a gumidarabot a „túlvégre”. A rágó így a rémisztgetéskor emlegetett hét év helyett átlagosan két nap alatt távozik a szervezetből. 

Persze ettől még senkinek sem ajánlanánk, hogy számolatlanul nyelje a rágókat – kiköpni és papírba csomagolva a szemétbe dobni még mindig a legcélravezetőbb és legkulturáltabb megoldás. Viszont ha véletlenül mégis lecsúszik egy-egy darab, a legkevésbé sem kell kétségbe esni, magától kijön. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top