Egészség

Százból csak tizennyolcan segítenek

Száz emberből csak 18 segít vészhelyzetben. Nem mer, vagy egyszerűen nem tud, pedig néhány egyszerű dolog is életet menthet – akár a mobilunk.

Mobillal segíthetünk baleset utánBizonytalanok vagyunk – nem csinálunk ilyet minden nap – csak 18 százalékunk tudna segíteni a balesetet szenvedetteknek egy friss felmérés szerint, a többiek legfeljebb mentőt hívnak. Ami viszont a legdurvább, hogy az emberek 12 százaléka egyszerűen elhajt, nem segít, ott hagyja, ha valaki vérzik vagy segítségért kiált, akkor is. „Engem egyszer csak úgy fellökött egy ember az utcán Pécsett pár évvel ezelőtt – meséli a 28 éves Kata. – Kicsit megütöttem magam, hiszen elestem, de nem ez volt benne a legrosszabb, hanem az, hogy fényes nappal simán elmentek mellettem az emberek, rám sem néztek, nem segítettek fel.” Kata aztán zokogva ment tovább, végül egy néni az utcán annyira megsajnálta, hogy adott neki egy zsebkendőt. „Az akkor annyira jólesett, hogy azóta is hálásan gondolok az ismeretlen kendős nénire” – teszi hozzá Kata.

Szóval 12 százalék lelép, 59 százalék mentőt hív – de mit csinál a maradék 39 százalék? „Egyszer a busz, amint utaztam, belehajtott egy autóba – meséli egy fiatal srác. – Nagyot fékezett, dőltek az idősebbek, többen megütötték magukat és véreztek is. Megdöbbentő volt, hogy miután kinyílt a buszajtó, nagyjából mindenki, akinek nem esett baja, leszállt, és szinte elmenekült. Egyetlen férfi maradt ott, aki segített a sérülteknek. Persze én is csak álltam, és néztem, hogy mit is kéne csinálni, de legalább ott maradtam.”

Akinek jogosítványa van, az elméletben tud segíteni, bekötözni, újraéleszteni, stabil oldalfekvésbe tenni. Persze, elméletben. Őszintén szólva – nem vagyunk rá büszkék – mi bizony inkább azonnal a mentők számát tárcsáznánk, ami jól is van, de utána nem biztos, hogy profin fel tudnánk lépni, ha sebesült emberek hevernének körülöttünk. Ez akkor derül ki, amikor benne vagy egy helyzetben, az is lehet, hogy azonnal pattannánk, és felelevenítve a tanfolyamon tanultakat, többet tudnánk segíteni, mint gondoltuk.

Az első három-négy perc  döntő baleset után, akkor még egy szupermeghajtású mentő sem érhet a helyszínre, tehát valamit tenni kell. Ebben segíthet egy új mobiltelefon-alkalmazás, amit az Országos Mentőszolgálat és egy egészségportál közösen fejlesztett ki. Magyar nyelvű, ingyenes, és megmondja, mit tegyünk a mentők érkezéséig. Itt az ideje, hogy felfrissítsük az elsősegély-nyújtási ismereteinket, hiszen mi is örülnénk, ha baj esetén jönne valaki, aki nem hagy minket cserben…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top