Egészség

Szűrővizsgálat – a te pasid hajlandó elmenni?

Amikor egy komoly betegségből meggyógyultam, több ismerősöm ráeszmélt: ez akár velük is megtörténhet. A pasik is. Csakhogy nem ismerem az összest, hogy elküldjem őket orvoshoz...

Igen, a férfiak a leggyakrabban akkor kapják fel a fejüket, amikor már baj van. Magyarországon öt férfiból mindössze három éli túl a 65. életévét… A fiatalabbak között is sok a pocakos, túlsúlyos, nemigen sportoló.

Ez persze sok nőre igaz, ám ők előbb lépnek, komolyabban veszik a szűrővizsgálatokat. Vajon miért? „A nők testműködésében van ciklikusság, míg a férfiakéban nincs. Éppen ezért nehezebben tűnik fel egy férfiembernek, hogy valami probléma van, nem úgy, mint egy nőnek, aki bizonyos érzeteket tud az időhöz kötni – magyarázza Merza Péter pszichológus. – Ha mégis feltűnik valami, egy férfi előbb nyúl gyógyszerhez, mint hogy orvoshoz  menjen. Oda már csak akkor indulnak, amikor a pirulák nem segítenek.”

Szűrővizsgálat - a te pasid hajlandó elmenni?

Miért? Sokan időpocsékolásnak tartják azt hallgatni: többet mozogni, egészségesebben étkezni, nem cigizni, kevesebbet idegeskedni. Ezenkívül a macsó ideálképébe nem fér bele a hiszti. „Senki sem szeret orvoshoz járni. A nők sem – árnyalja a képet Merza Péter. – Az egészen kicsi gyerekek még igen, mert a vizsgálatot gondoskodásként, törődésként élik meg. A felnőtteknél viszont egészségtelennek lenni egyet jelent a tökéletlennel. A doktornál még kiderülhetnek további »hibák«, és hát senki nem szeret önmagáról rosszat megtudni.”

Tüdőszűrés, mellrákszűrés, nőgyógyászati vizsgálat – a nők többsége rendszeresen „megnézeti magát”. De mi volna a minimum egy férfinél?

„Húszéves kor felett érdemes kérni egy átfogó kivizsgálást: teljes vérkép, vizelet, vérnyomásmérés, hasi ultrahang és tüdőszűrés. Majd ha nincs panasz, ezt ötévente megismételni (kivéve a tüdőszűrést, amire mindenkinek évente kellene mennie). Havonta egyszer a mosakodás közben az önvizsgálat is hamar letudható; a herék daganatos betegségei az egészen fiatal férfiakat érintheti – mondja dr. Bangó Rita belgyógyász. – Harminc év felett a vizsgálatok már háromévente, negyven felett kétévente, ötven felett pedig évente szükségesek. Mindezek mellé negyven év felett a vastagbélrák-szűrés is fontos ötévente, családi előzmények vagy polip esetén kétévente. Ötven év feletti férfiaknál viszont már muszáj évente elmenni mindenfajta szűrésre.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top