Egészség

A fertőzések hídja: tanga

Tudtad? A tanga a legideálisabb a kórokozó "utaztatásához" a végbélnyílás és a hüvely között.

A megfelelő fehérnemű kiválasztása nem csupán annyit tesz, hogy egy fazon mellett letesszük a voksot, és örökké olyat hordunk. Az időjárástól kezdve a viselés időtartamáig ugyanis számos tényezőt figyelembe kell vennünk, amikor a fiókból választunk.

A fertőzések hídja: tanga

 

A női alsóneműk különféle szorosságú és méretű skálája a (bunda)bugyitól a tangáig terjed, s ezenfelül előfordulhat az is, hogy valaki nem visel semmit a nadrág vagy a szoknya alatt. Az ideális fehérnemű kiválasztása minden esetben az aktuális „tényezőktől függ”, hiszen a fehérneműk mindegyike más-más módon simul a testhez, más a hőtároló képessége, ezenfelül pedig a váladékot is máshogy kötik meg.

Télen tartson melegen, nyáron szellőzzön

Hideg időben nagyobb az esély a felfázásra és a fertőzéses-gyulladásos megbetegedésekre, így az intim testtájakat is melegebben kell tartani. Ha az idő lehűl, nagyobb méretű, minél nagyobb felületet takaró alsóneműt válasszunk! A nagyméretű fehérnemű azonban a melegben kerülendő, csakúgy mint a szoros, mert a bőr és az intim tájak befülledhetnek alatta.

Csipke-, szatén- és nejloncsodák – csak randevúra!

A felsorolt anyagok csodaszépek, ám tökéletesen alkalmatlanok arra, hogy hosszabb ideig viseljük a belőlük készült bugyikat. A legcélszerűbb természetes alapanyagú alsóneműt hordani, és a jó illeszkedés miatt nem árt, ha néhány százalékban valamilyen poliamid is szerepel az összetételben. Ennek inkább a tartósság miatt lesz jelentősége: a 100 százalékban pamut alsónemű akár az első mosás után is elvesztheti a formáját.

A kellemetlen nőgyógyászati fertőzések a kevéssé szellőző fehérnemű esetén képesek leginkább jelentkezni: mivel nem engedik át a levegőt, gyulladást, viszketést, és nem utolsósorban kellemetlen szagokat is okoznak. Attól a néhány órától eltekintve, míg a műszálas fehérnemű „esztétikai” okokból van rajtunk, a hétköznapokra és sportoláshoz inkább jól szellőző bugyit válasszunk, akárcsak a nagy nyári melegben.
Tipp: Hasmenéses és aranyeres panaszokkal ne viseljünk tangát! Menstruáció és hüvelyi fertőzések alatt is okosabb, ha nagyobb méretű fehérnemű mellett döntünk.

Egy furcsa fazon: tanga

A tanga mellett divat diktálta érvek szólnak, ám ugyanakkor ez a forma a „legideálisabb” a kórokozó „utaztatásához” a végbélnyílás és a hüvely között. A tanga közvetítésével akár a gombák, akár a kóli- és hozzá hasonló bélbaktériumok is okozhatnak nőgyógyászati fertőzést, mellesleg az alsótestbe mélyedő textil irritálhatja a genitáliák környékét és gyulladást is okozhat.

Viselése maximális alsó fertályi higiéniával azonban biztonságosabb: székelés után a nedves törlőkendő vagy a bidéhasználat minimalizálhatja a fertőzés fellépésének kockázatát.

Szorosan-lazán

A megfelelő méret különösen fontos a választásnál, hiszen a túl nagy nem illeszkedik megfelelően a testhez, és a bőrt kidörzsölheti. A kicsi szintén kényelmetlen: a bugyi bevág, a bőrön pattanások, kisebb sebek is keletkezhetnek az irritálóan szűk anyag alatt.

Érdekesség

Az 1900-as évek elején a minőségi fehérneműk gyártói között akadt olyan, amelyik a termékeit 12 hónappal a vásárlás után is visszavásárolta, ha a vevő elégedetlen volt. A hirdetés szövege szerint az ideális fehérnemű nem sok kívánnivalót hagy maga után: anyagában finom, ám tartós, és a hirdető szerint még mosásban sem megy össze – olvasható a mára már kuriózumnak számító hirdetés a Votes For Vomen magazin 1910. október 21-ei számában.

Testnedv és váladék a hüvely és a végbél környékén is megtalálható, ezekben pedig nagy számban fordulnak elő mikroorganizmusok is. A tanga mellett a többi fazon is „vándoroltatja” a váladékot: a nedvek a testfelszíntől eltávolodnak, kiszáradnak. Ha például túl laza a fehérnemű, a gyűrődéssel, mozgással a kórokozók a húgycsőbe, a hüvely környékére juthatnak akár a nagyobb alsónemű segítségével is.

Sokszor a fehérnemű, legyen bármennyire is kényelmes, egy vastagabb varrás, kényelmetlenebb gumírozás mentén is kidörzsölheti a bőrt. Aki érzékenyebb, válasszon olyan fazont, ami egy darabból áll, erre megoldást jelenthetnek a varrás nélkül készített darabok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top