Egészség

Kétszer több a szívátültetés idén

Bár kétszer annyi a szívátültetés idén, mint tavaly, a betegszövetség elnöke szerint még mindig sokkal kevesebb műtét történik, mint kéne.

Kétszer több a szívátültetés idénAmióta Magyarország csatlakozott az Eurotransplant szervezethez (vagyis az európai tagországok szervközösségéhez), hat magyar beteg kapott új szívet külföldről. A nemzetközi elosztórendszer lényege, hogy a betegek sürgős esetben külföldről is kaphatnak szervet, ha országon belül nem adódik megfelelő donor.

A Semmelweis Egyetem tájékoztatása szerint ha Magyarország nem csatlakozott volna az Eurotransplanthoz, úgy valószínűleg „a betegek nagyobb részét elveszítettük volna, hiszen nem volt számukra alkalmas magyar donorszív akkor, amikor kellett volna”. Az elmúlt hét hónap alatt öt végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő fiatal felnőtt és három kisgyermek került fel a szervezet úgynevezett sürgősségi várólistájára. Közülük hatnak, négy felnőttnek és két gyermeknek az életét megmentette a külföldről az utolsó pillanatban érkező szerv.

Míg tavaly egész évben tizennégy szívátültetés történt, addig idén már most tizenkilenc, vagyis már most megduplázódott az ilyen műtétek száma. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke ugyanakkor úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetben, hogy Magyarországon nagyságrendekkel kevesebb a szívátültetés az európai átlagnál. Székely György szerint kevés műtétet hajtanak végre, ráadásul „az ellátórendszer hibája miatt sokan fel sem kerülnek a várólistára”. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke úgy látja, hogy a háziorvosokra túl nagy teher hárul, és túl sok beteget látnak el egy műszakban, ráadásul sokszor sem a háziorvos, sem a szintén terhelt szakorvosok nem veszik észre, hogy betegük esetében megoldást jelenthetne  a szervátültetés.

Címlaplány lett a beteg tinilányból

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top