Egészség

Az 5 legfeleslegesebb testrészünk

Az emberi testnek van néhány szükségtelen része. Ezekre a szervekre vagy struktúrákra valójában már nincs szükségünk, vagy oly mértékben elcsökevényesedtek, hogy már nem szolgálják eredeti funkciójukat.

Charles Darwin ezeket az emberi anatómiai jegyeket az evolúció bizonyítékának tartotta. A biológusok végül az egyik fajnál megtalálható csökevényes testrészeket más fajok működő testrészeivel hasonlítotték össze, és kimutatták, hogy két különben eltérő élőlény közös őstől származik. Íme, az öt legfeltűnőbb elcsökevényesedett emberi testrész!

Az 5 legfeleslegesebb testrészünk

Féregnyúlvány

Ez a vastag- és a vékonybél találkozásánál elhelyezkedő kisméretű nyúlvány már nem segíti az emésztést, és senkinek sem hiányzik, akiből már eltávolították. Egy 2009-es tanulmány szerint azonban a féregnyúlvány mégis hasznos lehet, mert a jótékony bélbaktériumokat raktározza, amelyek hasmenés esetén a bélrendszerbe áramolva megmentenek bennünket.

Az 5 legfeleslegesebb testrészünkFarokcsont

A nagyapának nem volt farka, de ha elég messzire visszamennénk a családfán, őseinknek még igen. A farok a többi emlősnek az egyensúlyozásban nyújt segítséget, de amikor az ember felegyenesedett, haszontalanná vált és elcsökevényesedett.

Férfimellbimbó

A férfiaknak azért van mellbimbójuk, mert az anyaméhben a 9. terhességi hétig a fiú és lány magzatok fejlődése azonos, a mellbimbókezdemény is kialakul ekkorra. Érdemes belegondolni, hogy egyes férfiak is képesek tejtermelésre, és a férfiakban is kialakulhat emlőrák.

Szőrmerevítő izom

A libabőr nem csupán a hidegre figyelmeztet bennünket. Sok élőlény esetében a szőrmerevítő izmok félelem és támadás hatására aktiválódnak, amitől a szőrök felegyenesednek, nagyobbnak és ijesztőbbnek láttatva tulajdonosukat.

Bölcsességfogak

A kutatók szerint egykor lehetett valamilyen szerepük, mára azonban annyira összezsugorodott az állkapcsunk, hogy a bölcsességfogaknak nem maradt hely. Az is lehet, hogy a fogápoláshoz is köze van a dolognak. A fogmosás előtt a fiatal felnőttek sok fogukat elveszítették, így a megjelenő bölcsességfogak jól jöhettek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top