Egészség

Kell éjszakára bugyit felvenni?

Bugyiban vagy anélkül aludjunk? Ez a kérdés megosztja a nőket, noha egészségügyi szempontból nem sok tiltás fűződik egyik verzióhoz sem. Mik az érvek és ellenérvek?

Akik azt mondják, hogy nem kell bugyi éjszakára, azzal érvelnek, hogy így jobban szellőzik a szemérmük, és ez egészségesebb. Ebben természetesen lehet igazság, ám a bugyinélküliségnek lehet néhány kellemetlen mellékhatása.

Kell éjszakára bugyit felvenni?

Ők könnyebben megfázhatnak, ha hűvösebbre fordul az idő. Ugyanis a bugyi is melegít! Az ember (a ruhájában) akkor érzi magát kényelmesen, ha a bőrfelületnél 30-35 fok a levegő hőmérséklete, és 80 százalék alatti a relatív páratartalom. A bugyi ezt tudja biztosítani. A hideg és a megfázás (felfázás) közötti kapcsolat pedig a következő: a hideg hatására a kis erek összeszűkülnek, a szervezetbe bejutó kórokozók elleni belső védekezés emiatt nehezebb. Ezért fázunk meg (vagy fel) hideg időben gyakrabban.

Persze ha van rajtunk pizsama, akkor ez nem gond, illetve a hálóing is védhet, melegíthet – hacsak nem csúszik fel alvás közben (aminek viszont a párunk örülhet reggel).
Ám a bugyi nélkül alvóknak nagyobb gondot kell fordítaniuk az ágynemű rendszeres cseréjére, valamint a pizsama, hálóing gyakori mosására, már ha ebben alszanak. A legtöbb nőnek ugyanis van valamennyi hüvelyváladéka, ami a bugyi mellőzése miatt a hálóruhára, lepedőre jut. Hát még akkor, ha éjszaka volt egy kis hancúrozás!

Akkor is érdemes meggondolni, hogy teljesen csupaszon aludjunk-e, ha az intim tájék teljesen szőrtelenítve van. A fertőzések kialakulását segíti ugyanis, ha teljes mértékben eltávolítjuk az intim szőrzetet (ami a nemi szervek természetes védőköpenyéhez tartozik)– legalábbis erre figyelmeztetnek a nőgyógyászok.

Akik hordanak bugyit éjszaka…

…azok azzal érvelnek, hogy így védettebbnek érzik magukat. Mert a hüvelyváladékot a bugyi fogja fel, nem a lepedő vagy pizsama, bugyit pedig könnyebb cserélni. A testnedveink (melyek természetesek) mikroorganizmusokat is tartalmaznak. Ezek – ha más testnyíláshoz vándorolnak – betegséget okozhatnak. Például a végbél baktériumai szoktak makacs hüvelyi folyást és hólyaghurutot okozni.
A fanszőrzetnek és a szemérmet fedő alsóneműnek van egy olyan funkciója, hogy a mikroorganizmusokat tartalmazó természetes testváladékot “eltávolítja” a testfelszíntől azzal, hogy nem hagyja ott pangani, folydogálni. A bugyira kerülve a kórokozók már nem vándorolnak tovább, sőt ki is száradnak. Ezáltal a nemi szervek környékén a kórokozók száma nem éri el a betegség kiváltásához szükséges mennyiséget.

Kell éjszakára bugyit felvenni?Mindegy, milyen bugyiban alszunk?

Korántsem! A rossz minőségű, sok műszálas anyagot tartalmazó fehérneműk alatt bepállik a szeméremtest, a nedves közegben pedig könnyebben megtelepednek a fertőzést okozó baktériumok. Épp ezért a pamutból vagy más természetes anyagokból készített, esetleg kevés rugalmas szálat tartalmazó fehérnemű alkalmas alváshoz, illetve tartós nappali használathoz is.
A szintetikus anyagból készült fehérnemű alvásra sem való, ahogy tartós nappali hordásra sem. Csábításra, randevúra jó, de mivel az érzékeny területeken könnyen kidörzsölheti a bőrt, ezért csak néhány órát legyen rajtunk. És ilyen esetben is válasszunk megfelelő méretet!
Semmiképp sem tanácsos azonban tangában aludni. Egyrészt – ahogy már a tangával foglalkozó cikkünkben is megírtuk, ez a fehérnemű a “fertőzések hídja”. Másrészt – hacsak nem alszunk teljesen mozdulatlanul – nagyon kidörzsölheti a szeméremtestet.

Alváshoz a legkényelmesebb a hagyományos fazon, illetve a franciabugyi. Ez a “kisnadrágszerű” fehérnemű melegít is, nem is szorít, és a párunk is szívesen legelteti rajta a szemét. Színes alsóneműknél okozhat irritációt a festék is, talán ezért van, hogy a színes bugyik közül a sokszor mosottak kerülnek “alvós” státuszba.

Vannak, akiknek nagyon érzékeny a bőrük: létezik allergia gyapjúra, selyemre, esetleg az anyag gyártásához vagy kikészítéséhez, mosásához használt vegyszerek is okozhatnak irritációt. És persze nem mindegy a méret sem: a szoros alsó bevág, és smirgliként lecsiszolhatja a bőrt, a nagyon laza alsónemű pedig begyűrődik, és ezzel okoz fájdalmat, esetleg sebesedést. Az így keletkezett sérüléseken, pattanásokon keresztül pedig kórokozók jutnak a szervezetbe.

Kell éjszakára bugyit felvenni?

Extrém választás

Kapható már vibráló, “orgazmikus” bugyi is. A diszkrét távirányítóval szabályozható fehérneműben a csiklót ingerlő mini vibrátor van, amelyet messziről is lehet működtetni, így akár a partner is meglepetéseket szerezhet a másik szoba távolából, vagy édes álmokat okozhat. Ám ennek a fehérneműnek az éjszakai viselését – legalábbis tartósan – nem ajánljuk!

Az utóbbi évtizedben a tudomány sok mindent kiderített az alvással és az álmodással kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top