Egészség

17 éves lány vette fel a harcot a mellrák ellen

Kifejlesztett egy programot, ami segít az orvosoknak felismerni a mellrákot, és cserébe álomösztöndíjat kapott.
Brittany Wenger
Brittany Wenger Forrás: Google

Próbáltál már siket embereknek segíteni, hogy ők is tudjanak zenét hallgatni, vagy gondolkoztál már azon, hogyan ismerhetnék fel könnyebben az orvosok a mellrákot? Íme néhány tini, akik igen. Ők azok a fiatalok, akik nyertek a Google tudományos versenyén.

A fődíjat egy 17 éves lány, Brittany Wenger kapta, aki egy olyan alkalmazást írt, ami segíti az orvosokat a mellrák felismerésében. A program az emberi agy működését utánozza, és állítólag 99 százalékban helyes diagnózist állít fel. Ezért nemcsak egy legóból kirakott első díjat kapott, hanem egy 11,5 millió forint értékű tanulmányi ösztöndíjat és egy utazást a Galápagos-szigetekre.

Gitárra harapott

Egy nyolcadik osztályos fiúnak akkor támadt egy nagy ötlete, amikor ráharapott a gitárjára. „Az osztályteremben akartunk zenélni, de túl nagy volt a zaj, és nem hallottam a gitárt – mesélte. – Ezért hozzáérintettem a fogaim a gitár fejéhez, így a legnagyobb zajban is jól hallottam.”

Erről jutott eszébe, hogy ki tudna fejleszteni egy zenehallgató rendszert siketek részére, amivel a test különböző részei érzékelik a zene rezgéseit. Hasonló kezdeményezés indult nemrég Brazíliában, ahol hallássérülteknek tartottak diszkót – olyan zenét játszottak, aminek a hanghullámait érezni lehet, így azok is tudtak rá bulizni, akik nem hallanak.

Az első és második osztályos gimisek között nem amerikai, hanem spanyol gyerekek kaptak díjat, ők az ország vízminőségét mérték tudományos komolysággal több mint három évig, majd az eredményekről egy térképet készítettek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top