Egészség

Beoltják a gyereket, és nem fog cigizni

Elképzelhető, hogy a jövőben nem csupán a súlyos betegségek, de a dohányzás ellen is beoltathatjuk majd gyermekeinket és saját magunkat is.

Készül a dohányzás elleni védőoltásA New York-i Weill Cornell Egészségügyi Főiskola kutatói egy olyan oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak, mely egy életre védelmet nyúlt a nikotin iránti sóvárgás ellen. A kisgyerekeket már eleve be lehetne oltani vele, de a dohányzásról leszokni vágyók is megszabadulhatnának káros szenvedélyüktől, egyetlenegy tűszúrás árán.

A vakcina a májban olyan antitestek termelődését serkentené, melyek még az előtt semlegesítik a nikotint a vérben, mielőtt az elérne az agyba, ahol aztán a függőséget okozó kellemes érzéseket kiváltja. Az elmélet szerint azok dohányosok, akik már nem jutnak ilyesfajta kielégüléshez a cigarettától, könnyedén leszoknak.

A kutatások egyelőre a kezdeti szakaszban vannak és a szakembereknek várhatóan még legalább öt évre lesz szükségük a tökéletes oltóanyag kikísérletezéséhez. Ha az ezt követő vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy a vakcina biztonságos és hatásos, bekerülhet a gyermekek oltási programjába is, megelőzendő egy esetleges majdani nikotinfüggőség kialakulását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top