Egészség

Ehető stoptáblákkal szoktatnának le a nassolásról

Ha előfordul, hogy egy ültő helyedben belapátolsz a szádba egy egész zacskó chipszet vagy kekszet, a módszert neked találták ki. Már ha átültetik a gyakorlatba.

“Ehető stoptáblákkal” szoktatnának le a nassolásrólAz amerikai Cornell Egyetem kutatói szerint az ételben elhelyezett vizuális emlékeztetőkkel visszaszorítható lehetne a mértéktelen nassolás.

Az elmélet alátámasztására kísérletet végeztek, mely során a résztvevőknek chipset kellett enniük. Míg az egyik csoport szokványos módon falhatta a rágcsálnivalót, addig a másik csoport tagjainak ugyanekkora mennyiségű chipset adtak, de sorba rakva, úgy, hogy minden hetedik burgonyaszirmot pirosra színezték, mintegy jelként, ahol gondolkodjanak el, eleget ettek-e. Az eredmények azt mutatták, hogy az utóbbi csoport, akik nassolás közben az “ehető stoptáblákkal” találkoztak, fele annyi chipset fogyasztott el, mint a másik csapat. 

A kutatók azt javasolják, hogy a chipszek, kekszek, édességek csomagolásán, valamint magában az ételben helyezzenek el ilyen jelzéseket, ez ugyanis segít kontrollálni a fogyasztást. Már csak az a kérdés, hogy a gyártóknak ez vajon mennyiben lenne érdeke?!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top