Egészség

Mi a biztosíték rá, hogy nem kerül vírus a gyerektáborba?

Miniszteri rendelet szüntette meg, hogy a gyerekek csak orvosi igazolással mehessenek táborozni. Jobban kell eztán a szülőknek aggódniuk, vagy papír eddig sem ért sokat?

Mi a biztosíték rá, hogy nem indul fertőzés a gyerektáborokban? Az idei nyári táborokban már nem kell orvosi papírral bizonyítaniuk a szülőknek, hogy gyermekük egészséges. Mostantól elegendő, ha ők maguk igazolják: kutya baja a srácnak. Ezt a tábor kezdete előtt kell megtenniük egy, a programszervezőktől átvett nyomtatványon. A szülőknek arról kell nyilatkozniuk, hogy a táborozást megelőző négy napban volt-e láza, bőrkiütése, hasmenése, gennyes orr-, fülfolyása, illetve sárgasága csemetéjüknek. A lapokat a tábor szervezője adja ki, s gyűjti be.

Dr. Kalcakosz Szofia szerint az eddigi orvosi vizsgálatnak és az igazolás kiállításának – legalábbis a táborozás szempontjából – nem volt értelme. „Még a most kirótt négynapos határidő is elegendő idő ahhoz, hogy a gyerek valamilyen fertőzést szedjen össze vagy meghűljön – hangsúlyozta az NLCafénak a háziorvos. – A vizsgálat akkor volna érdemi, ha azt a tábor kapujában ejtenék meg. Érkezéskor lenne érdemes megmérni a gyerekek testhőmérsékletét, átvizsgálni a hajas fejbőrüket, belenézni a torkukba, illetve megkérdezni tőlük, hogy volt-e a napokban hasmenésük. Egyébként nem jellemző, hogy a szülők a legkisebb betegséggel is táborba küldenék gyermeküket. S nem csupán azért, mert a túlnyomó többségük lelkiismeretes. De kinek hiányzik, hogy a vakáció harmadik napján csörögjön a telefonja: hagyja ott a munkáját, s azonnal induljon lázas gyerekéért az ország másik végébe…?!”

A honi szakmai szervezetek is egyetértenek a rendelettel. A Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Huszár András szerint nincs sok értelmük az ilyen orvosi igazolásoknak, mert a táborozás előtt négy nappal bármilyen betegséget össze lehet szedni. Dr. Török Lajos Borsod megyei szakfőorvos korábban azt mondta: az, hogy a szülő igazolhatja gyermeke egészségi állapotát, megfelel az európai gyakorlatnak. Természetes ugyanakkor, hogy ajánlatos fölkészíteni a gyereket a táborra.

„A napszúrás, a gombás fertőzés, a bőrleégés a leggyakoribb – sorolja a doktornő. – Anyaként is azt mondom: inkább hagyja el két pólóját meg a tornacipőjét, de mindig Mi a biztosíték rá, hogy nem indul fertőzés a gyerektáborokban? kenje be bőrét fényvédő krémmel, viseljen a fürdőkben, strandokon papucsot, tusoljon minél gyakrabban, s tűző napon tegyen sapkát a fejére.”
Ha gyereknek napi gyógyszerezést igénylő betegsége van, érdemes felkeresni az orvosát, s megbeszélni vele a tábori gyógyszerszedési órarendet. Értesíteni kell továbbá a táborvezetőket is, hogy a srác milyen gyógyszert szed, mire, s milyen rendszerességgel. A korábbi eljárást egyébiránt azért tartották életszerűtlennek s nem utolsósorban költségesnek a mamák, papák, mert az iskolaorvosok – akik ingyen adhatták ki a papirost – nyáron nem rendelnek. A házidokik pedig, élve törvényes jogukkal, kétezer forintért stemplizték, szignózták: a gyerek jól van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top