Egészség

Újra aranyárban mérhetik a “férfiasságot”

Rohamosan nő a hamisított gyógyszerek és veszélyes táplálékkiegészítők forgalma: a megrendelők leginkább férfierőt, fogyást és duzzadó izmokat remélnek, nem is sejtve, hogy akár az életükkel játszhatnak.

Hamarosan meghosszabbíthatják a „kék tabletta” szabadalmát nálunk, vagyis az összes utángyártott, olcsóbb potencianövelő készítmény kikerülhet a piacról. A lépés tovább erősítheti majd a feketekereskedelmet, hiszen sokak számára az eredeti termék megfizethetetlen. Már így is rohamosan nő a hamisított gyógyszerek és veszélyes táplálékkiegészítők forgalma. Ugyan a különböző szereknek nincs kontrollja, a gyógyszerekről egyértelmű a szabály: interneten tilos a forgalmazásuk.

Újra aranyárban mérhetik a „férfiasságot”

Hamarosan újból eltűnhetnek a gyógyszertárakból az olcsóbb potencianövelő tabletták. A piacvezető cég újra szabadalmi oltalom alá helyeztette saját készítményeit, ezért 2014 közepéig ismét csak kétfajta tablettáját lehet árusítani Magyarországon. Vagyis azok „kiváltsága” lehet a szexuális segítség, akiknek a pénztárcájuk engedi a 8 szemes kiszerelésű, 23 ezer forintos csomagot. A gyógyszertárak az elmúlt napokban már meg is kapták az értesítést arról, hogy kizárólag a cég két termékét árusíthatják. Ehhez hasonló lépés Európában eddig csak Máltán és Cipruson történt, ahol szintén sikerült kiharcolnia a gyógyszeróriásnak, hogy a potencianövelő kifejlesztéséhez hivatalosan kapott védettségi időt meghosszabbíttassa.
Az eredeti gyógyszer szabadalma egy éve járt le, akkor beindult az árverseny, a piacon megjelenő cégek a korábbinál jóval olcsóbban kínálták a pirulákat, már 7500 forintért is lehetett vásárolni nyolctablettás potencianövelőt.

Virágzik a feketepiac

Újra aranyárban mérhetik a „férfiasságot”A hírnek a konkurens cégek mellett a szakemberek sem örülnek, szerintük ugyanis egy ilyen lépés még jobban a feketepiac irányába tereli a rászorulókat. A piac „megnyitásával” több mint 50 százalékkal növekedett a potencianövelő szerek eladása, vagyis sokkal többen jutottak a pirulákhoz.
„Nálam heti szinten mérhető volt a forgalomnövekedés, egyértelműen látszott, hogy nemcsak a szemérem, sok esetben valóban a pénzügyi lehetőségek tartották távol a férfiakat a gyógyszer felíratásától. Ez pedig azért szomorú, mert addig is a rászorulóknak csak a töredéke kért segítséget – mondja dr. Barabás Tamás urológus adjunktus. – Magyarországon egészen biztos, hogy legalább félmillióan küzdenek a problémával, miközben jó, ha 10 százalékuk fordul orvoshoz. A többiek vagy lemondanak a testi gyönyörökről, vagy illegális úton jutnak a készítményekhez. Mindkettő szörnyű, az előbbi családok életét teheti tönkre, míg az utóbbi beláthatatlan veszélyeket hordoz, amire a fogyasztók nem is gondolnának” – figyelmeztet a szakember, aki minden lehetséges eszközt megragad, hogy harcoljon a feketekereskedelem ellen, a gyógyszerek területén ugyanis különösen fontos az orvosi kontroll és a szigorú szakmai felügyelet.

Az aggálya pedig nem alaptalan. Legutóbb egymillió darab hamis potencianövelőt találtak a pénzügyőrök egy csomagban a Liszt Ferenc repülőtéren, a 221 millió forint értékű, Indiából érkező tablettaszállítmányt Ukrajnába akarta továbbítani a hazai címzett. Azon a héten ez már a második fogás volt: előtte egy békéscsabai házaspárnál 300 millió forint értékű, rossz minőségű szert találtak. Messze nem ezek az első, és egészen biztosan nem az utolsó hatósági „fogások”.

Csak hamis lehet, ami interneten jön

Újra aranyárban mérhetik a „férfiasságot”„Magyarországon a gyógyszerek internetes árusítása eleve tilos, egészen biztos, hogy eredeti gyártó ott nem forgalmazza semmilyen termékét. Előfordulhatnak olyan honlapok, ahol Kínából, Pakisztánból, Szíriából, Indiából vagy más, jellemzően közel-keleti országból származó hamis gyógyszert szeretnének nekünk eladni. Csakhogy a ügyeskedők nagyon trükkösek, össze-vissza sakkoznak a különböző postafiókszámokkal, szinte lenyomozhatatlan egy-egy küldemény származása – mondja Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tanácsadója. – Ezekben a szerekben sokszor egyáltalán nincs hatóanyag, vagy nem a megfelelő mennyiségben, esetleg épp ellenkezőleg, túlzott adagban fordulnak elő. Sőt arra is volt már példa, hogy a hamis gyógyszer kábítószert – amfetamint vagy LSD-t – tartalmazott, ami elősegíti a hozzászokást. Amiről szinte biztosan fel lehet ismerni a hamisítványokat: a magyar feliratok hiánya, a rossz helyesírás a dobozon, vagy a gyenge minőségű csomagolás” – mondja a szakember.
De nem csak a potencianövelők lehetnek gyanúsak, sokan a fogyasztószerükön próbálnak így spórolni. „Itt csupán bejelentési kötelezettség van, azon túl gyakorlatilag semmi, jóllehet az ellenőrzések során újra és újra kiderül, hogy többségükben messze nem a feltüntetett összetevőket és nem is a megjelölt mennyiségben tartalmazzák, legtöbbször durva, szintetikus anyagokat, ellenőrizhetetlen eredetű dolgokat tesznek hozzá, aminek súlyos következményei lehetnek. Korábban egy aloe vera-tej tartalmú fogyasztószerről derült ki, hogy ugyan fogyaszt, de csak azért, mert teljesen tönkretette a bélflórát és folyamatos hasmenést okozott. Az egyik legmenőbb, szintén fogyókúrás készítményről pedig most igazolták, hogy a hatóanyaga Amerikában például tiltólistára került. Ez is csak úgy derült ki, hogy szegedi gyógyszerészhallgatók kezdték szedni, elájultak, és bevizsgáltatták. Az úgynevezett johimbint szív- és érrendszeri kockázata miatt száműzték a gyógyításból, de a termék olyan vegyületeket is tartalmazott, amelyekből egyszerű úton kábítószert lehet nyerni. A fogyasztószerbe viszont simán belekeverték és árulták az interneten” – mondja a szakember, aki szerint ma Magyarországon a gyártók, forgalmazók csak megküldik a termék leírását, összetevőit, s ezt nézik meg a hatóságok. Ha azok között nincs egészségre veszélyes anyag, illetve nincs egyik sem a gyógynövények „tiltólistáján”, zöld utat kap a termék. Azt, hogy igaz-e, ami a papíron szerepel, valóban az, és csak az van-e a készítményben, már nem nézi meg senki.

Mi van a háttérben?

Magyarországon néhány tragédiáról tudható csupán, hogy valamelyik étrend-kiegészítő a felelős érte. Egy fiatal, győri lánynál a természetesnek hirdetett fogyasztószer olyan komoly májkárosodást okozott, hogy már a transzplantáció sem kerülhetett szóba. A másik eset néhány héttel ezelőtt történt, amikor az őssejtstimulálásra ajánlott, a négy éve mérgezőnek minősített poloskairtó virág hatóanyagát tartalmazó készítmény okozott olyan súlyos károkat a májban, hogy a beteg már nem tudta megvárni az új májat, de szívhalállal kapcsolatban is gyanúsítottak már potencianövelőt. A szakember szerint azonban ezek jelentős része sosem derül ki, sok tünetről utólag nehéz kideríteni, hogy összefügghet-e valamilyen szer alkalmazásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top