Egészség

Honnan tudod, hogy nem fogorvos műti a melledet?

Itthon is előfordult már, hogy általános sebész műtött mellet, a németeknél még cifrább a helyzet. De hogyan mehetünk biztosra, ha a rendelőkben nem szokás falra akasztani a plasztikai sebészeti szakvizsgát?

Honnan tudod, hogy nem fogorvos műti a melledet?Még le sem csengett a káros PIP implantátumok ügye, most azzal a váddal állt a nyilvánosság elé egy plasztikai sebész Németországban, hogy ott szájsebészek vagy fül-orr-gégészek is végeznek mellnagyobbító műtéteket és zsírleszívást. A Welt című német lapnak elmondta, hogy ez azért történhet meg, mert tulajdonképpen bárki kiírhatja egy rendelő ajtajára, hogy ott plasztikai sebészet vagy klinika működik. A szakma legnagyobb problémájának tartja azt, hogy erre nincs szabályozás.

A hamburgi orvoskamara most minimumkövetelményeket határoz meg, az orvosoknak számot kell adniuk arról, hányszor műtöttek, és bizonyítaniuk kell a szaktudásukat. Egy pozitív listát is létrehoznak a jól dolgozó plasztikai sebészekkel, akiket online véleményezhetnek majd az elégedett páciensek.

Volt, hogy sima sebész nagyobbított mellet

„Nálunk a fenti példa elvileg nem fordulhat elő, mellnagyobbítást csak plasztikai sebész végezhet, bár hallottunk olyat, hogy általános sebész végzett ilyet – mondta a magyar helyzetről dr. Szemerey Balázs István plasztikai sebész. – Amíg egy sebész jól végzi a dolgát, nem derül ki, hogy plasztikai sebészi szakvizsga nélkül operál, de ha probléma, komplikáció lép fel, és bíróság elé kerül az ügy, akkor biztosan elveszti a pert. Orvosnak is bárki kiadhatja magát, amíg le nem bukik. Mégsem hiszem, hogy sok ilyen eset előfordulhat” – mondta Szemerey.

„A németeknél nincs olyan szigorúan szabályozva ez a terület, bár több esztétikai társaság működik náluk. Magyarországon az ÁNTSZ ad ki működési engedélyt a klinikáknak, és ellenőrzik, hogy megvan-e a szakvizsga” – magyarázta az orvos. Mégsem kell rögtön rosszra gondolnunk, ha egy fül-orr-gégész végzett rajtunk plasztikai műtétet, feltéve, hogy orrműtétről van szó. Ezek ugyanis határterületek, és ugyanígy csinálhat szemész is szemhéjplasztikát, vagy nőgyógyász intimplasztikát.

Nem mutogatják a szakvizsgát

Honnan tudod, hogy nem fogorvos műti a melledet? Egy plasztikai sebészeti szakvizsga megszerzése az alap szakvizsga után három évbe telik, és ez a terület a fül-orr-gégészek, szemészek és nőgyógyászok számára is nyitott, és élnek is a lehetőséggel. „Közöttünk is van több fül-orr-gégész, aki megcsinálta a ráépített szakvizsgát” – mondja dr. Szemerey Balázs István.

Összességében nem könnyű annak a dolga, aki egy hazai klinikán szeretne megbizonyosodni arról, hogy valóban képzett plasztikai sebészek késére bízza magát. A rendelőkben nem szokás közszemlére tenni a szakorvosi vizsgát, viszont rá lehet kérdezni, és a rámenősek a működési engedélyt is elkérhetik, ha csak az írásos dokumentumoknak hisznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top