Egészség

Miért a volt csajára vágyakozik a pasim?

Mindenkinek vannak exei, de vajon mennyire tudunk tőlük elszakadni, vagy ami még idegőrlőbb kérdés: gondol-e a pasink, a férjünk a régi barátnőire? F. Várkonyi Zsuzsa pszichológussal beszélgettünk.

Miért a volt csajára vágyakozik a pasim?Szex az exszel – örök kérdés, örök téma. Milyen esetekben válik szinte kötelezővé a „nosztalgiázás”? Kirobbanó szenvedély és kirobbanó viták – gyakran mennek szét úgy a párok, hogy elegük van már a sok veszekedésből, de a szexuális szikra megmarad. A mostani, ifjabb generáció inkább azt tanulja meg – a szülei válását látva –, hogy egyszerűbb kilépni egy kapcsolatból, mint benne maradni és megpróbálni befoltozni. Ilyenkor többnyire továbblépnek, keresnek valakit, akivel harmonikusabb, egyszerűbb együtt élni. De nem lesz olyan izgalmas, mint a hisztérikus, drámai partner, hiába nem tudnak együtt élni.

Sokan rossz szemmel nézik, ha a partnerük tartja a kapcsolatot a régi párjával. Sőt, valaki úgy veszi elejét a vélt vagy valós veszélynek, hogy egyszerűen megtiltja a volt szeretők találkozását. A többség ilyenkor önfegyelemből, tisztességből betartja a párja kérését, de az igény ott marad és időzített bombaként ketyeg. Szögezzük le, ez nem azt jelenti, hogy minden pasi folyamatosan a volt csajára vágyakozik, de ha valami nem stimmel otthon, a jelenlegi partner nem nyújtja azt a figyelmet, amire igény lenne, könnyen az ex (vagy másik nő) karjában köthet ki bárki.

Kattints a képre a társulat aláírásaiért!
Kattints a képre a társulat előadásaiért!

A klasszikus hibát – vagyis hogy a felek nem figyelnek egymásra – rengeteg pár, házaspár elköveti. Legtöbbször a gyerek után az anyukák úgy érzik, magukra hagyták őket a gyereknevelésben, az apukák meg több figyelemre, elismerésre, őket istenítő „csillogó szempárra” vágynak. Talán megoldás lehet, ha igenis kiharcolják, hogy legyen kettesben eltöltött idő, amikor csakis egymásra figyelnek a felek.

Keményebb a helyzet, ha már gyerek is kerül a történetbe. Hiszen nem tilthatjuk meg az új férjünknek vagy kedvesünknek, hogy találkozzon a gyerekeivel, így gyermekei anyjával. A gyerek meg – akár uszítja a vér szerint anya, akár nem – két anyafigurát lát, és küzd magában, kit szeressen, kit ne szeressen. Ilyenkor legegyszerűbb, ha az „új” szülő tisztázza vele, hogy nem akar a régi helyébe lépni, inkább tekintsen rá úgy, mint egy új nagynénire. Persze a vér szerinti anyának se könnyű néha vagy gyakrabban más nőnek „odaadni” a gyerekeit.

Ha bővebben érdekel: május 13-án erre a témára improvizál a Momentán Társulat! A Fröccs a Momentán interaktív improvizációs estje. Recept: 1 deci pszichológia, 2 deci játék. Szórakoztató szituációk szövevényes kapcsolatainkról – a kigabalyodásban segít a szakértő, F. Várkonyi Zsuzsa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top