Egészség

Nyugodtan meg lehet enni a csótányos csokit?

Átlagban 8 rovardarabka van egy tábla csokoládéban egy vizsgálat szerint. Viszont a hivatalos szervek szerint ettől még nyugodtan meg lehet enni – már ha még van gusztusunk.

Tényleg nyugodtan meg lehet enni a csótányos csokit? Sok csokiallergiás nem is a csokoládé összetevőire, hanem valójában azokra a csokiba került csótánydarabkákra allergiás, amelyek még a gyártás előtt kerülnek az alapanyagot jelentő kakaóbabra – adta hírül az ABC News. Természetes dolognak számít, hogy a csótányok és más rovarok a kakaóbabfarmokon beszennyezik a kakaóbabot. Dr. Morton M. Teich allergológus szerint, ha rovarirtóval védekeznének ellene, az sokkal károsabb lenne az emberi szervezetre, mint pár rovardarabka.

Az a csoki, amelynek száz grammjában kevesebb, mint hatvan – rovardarab található, biztonsággal fogyasztható – közölte a napokban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA), és vélhetően mikroméretű darabokra gondoltak. Vagyis csótány ide vagy oda, az FDA szerint ez nem jelent egészségügyi kockázatot, ráadásul nemcsak a csokiban, hanem szinte minden élelmiszerben vannak ilyen rovardarabkák – vagyis ha ezt el akarnánk kerülni, egyáltalán nem ehetnénk semmit.

„A kakaóbabra ugyan rákerülhetnek rovarszennyeződések, de a Magyar Édességgyártók Szövetségének tagvállalatai szigorú,  az alapanyagokra vonatkozó minőségbiztosítási ellenőrzőpontokat alkalmaz, valamint a késztermékek nyomon követhetősége a vonatkozó szabályoknak és önszabályozásnak megfelelően ellenőrizhető – reagált a hírre a Nők Lapja Café kérdésére Bélai Krisztina, az Édességgyártók Szövetségének főtitkára. – Attól még, hogy az FDA szerint nem kifogásolható, ha a csokoládéban van bizonyos mennyiségű rovarmaradvány, nem azt jelenti, hogy benne is van” – tette hozzá a főtitkár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top