Egészség

Már vetélésért is hibáztatják a mellimplantátumot

Egy angol asszony szerint az ipari szilikon okozta mérgezés miatt halt meg a kisfia. Ugyan az összefüggést magyar szakemberek nem valószínűsítik, az tény: a nem az emberi szervezet számára kitalált anyag lokális gyulladásokat okoz.

Az Angliában élő 31 éves Suzanne kisfia, Ivan halálért a PIP implantátumokat hibáztatja, meggyőződése, hogy a szervezetébe szivárgó mérgező anyag miatt halt meg a magzata. A kisfiú a 27. hétre, halva született.

Suzanne állítja: az implantátumban lévő, leginkább matracok töltésére, de semmiképpen sem az emberi szervezet számára kitalált ipari szilikon mérgezte meg a kisbabáját. Szakemberek nem találtak magyarázatot a gyermek halálára, ő viszont most esetével figyelmeztetni akar minden nőt, hogy nehogy az ő sorsára jussanak.

PIP

A gyógyszertári asszisztensként dolgozó asszony a Daily Mailben arról beszélt, hogy ő már évek óta beteg volt, amikor rájött, hogy a már megrepedt implantátumokból szivárog az ipari szilikon a testébe.
„A szilikont matracok töltésére kellett volna használni és nem emberekbe tenni. Ha ez engem így meg tudott betegíteni, semmi kétségem afelől, hogy mit tett az én védtelen babámmal. Azt hiszem, hogy a testembe kerülő méreg tett engem olyan beteggé, hogy meghalt a kisbabám.

Azt persze senki sem tudja biztosan megmondani, hogy van-e összefüggés az implantátumok szétszakadása és Ivan halála között, de azt tudom biztosan, hogy mielőtt PIP implantátumok kerültek belém, mindig egészséges és erős voltam, azután viszont folyton rosszul éreztem magam” – emlékszik ma Suzanne, aki egy 14 éves gyerek édesanyja is, és most az implantátumok eltávolítására vár.

A szépség ára

„Amikor elhatároztam, hogy megműttetem a mellem, azt hittem, a beavatkozás minden kockázatával tisztában vagyok. Soha nem gondoltam, hogy a fiam elvesztése lenne az egyik közülük. Most azt akarom, hogy készüljön egy vizsgálat, mert meggyőződésem, hogy ha az implantátumom nem szakad ki, az én fiam még ma is élne. Egyetlen anyának sem kellene gyászolnia a gyermekét, a gondolat, hogy az én implantátumom is szerepet játszott az ő halálában, engem is megöl.”

Suzanne 26 éves volt, amikor kés alá feküdt egy manchesteri klinikán 2007 áprilisában, hogy a 34A-s melleit 34D-sre növelje. “Kifizetettem a magasabb árat egy jó nevű angliai klinikán, és úgy éreztem, életemben először nőies és vonzó vagyok. De hat hónappal a műtét után a jobb mellem elkezdett duzzadni. Meleg volt és fájdalmas, de a sebész nem figyelmeztetett, azt mondta, a duzzanat normális” – meséli Suzanne, akit ezután folyamatosan mellkasi fájdalmak, fül- és torokfertőzések kínozták. „Az anyukám gyanakodott, hogy lehet valami köze ennek az implantátumokhoz, de akkor butaságnak tartottam. Pedig bárcsak hallgattam volna rá sokkal hamarabb.”

Ahogy múltak a hetek, folyamatosan krónikus fejfájástól szenvedett, és volt, amikor napokig alig bírt kikelni az ágyból. Aztán 2008 januárjában teherbe esett. Állandóan kimerült volt, hányt és fájásai voltak. Tudta, hogy most nem csak a reggeli rosszullétekről van szó. Tízhetesen kórházba került, infúzióra kötötték, a következő két hónapban folyamatosak voltak a kezelések. Suzanne-t aztán a 27. héten rohammentők vitték a kórházba. Gyógyszereket kapott, és sikerült őt rendbe hozni, de öt nappal azután a vizsgálat kimutatta, hogy Ivan, a testében fejlődő magzat hirtelen meghalt.

Egy év múlva csomót találtak a mellében, és féltek, hogy rák. De kiderült: az implantátum a jobb mellében már megrepedt, és azóta szivárgott a szilikon a testébe.
„Nem vagyok orvos, de az összefüggés a rosszulléteim, Ivan halála és a szilikon között nem zárható ki, bár a fiamat ez nem hozza vissza.”

Már vetélésért is hibáztatják a mellimplantátumot

 

  A francia hatóságok hivatalos tájékoztatása szerint 2011. december 14-éig bezárólag kiszakadás miatti eltávolítások esetszáma: 1051

Ezek közül az eltávolításkor észlelt gyulladásos esetek száma: 386

Elővigyázatosságból eltávolított ép implantátumos esetek száma: 523

Eddig az időpontig a PIP-implantátum-beültetésen átesett nőknél talált daganatos betegségek esetszáma:

Emlőtumor: 6
Más szervi daganat: 2

Ugyan a PIP implantátumok kapcsán egyelőre annyi tudható, hogy az ipari szilikon messze nem nyújtja azt a biztonságot, mint az egyébként az emberi szervezet számára kifejlesztett orvosi, bármilyen rákos elváltozásban való szerepét azonban eddig nem bizonyította egyetlen vizsgálat sem. Ollári Andrea, az Orvostechnikai Szövetség Etikai Bizottságának elnöke szerint nem véletlen, hogy a biztonságos és jó minőségű implantátumokban csak és kizárólag a tízszer olyan drága orvosi szilikont használják.
„Semmiképpen sem szabad egyetlen nőt sem megijeszteni, mi is egyelőre csak néhány olyan esetet ismerünk, ahol komoly gyulladást okozott, illetve ahol már elindultak rosszindulatú folyamatok, amelyek idővel súlyosabb következményeket okozhattak volna. Éppen ezért gondoljuk, hogy a megelőzés miatt fontos, hogy az érintettek a PIP-eket biztonságosakra cseréljék, mert nem tudható, hogy a későbbiekben viszont mit okozhatnak a ma már egyértelműen szennyezett implantátumok” – mondja a szakember.

A szakorvosok szerint a hirtelen fellépő mellduzzanat, deformáció vagy a hónaljárokban tapintott megnagyobbodott nyirokcsomó észlelése esetén fontos haladéktalanul orvoshoz fordulni. Dr. Szemerey István Balázs azt viszont elképzelhetetlennek tartja, hogy a kisbabáknál bármilyen káros elváltozást okozhattak volna ezek a silány anyagok. Ő nem hiszi, hogy a szilikon a tejcsatornákba vagy a -mirigyekbe juthatott volna, az ugyanis elsősorban a hónalji nyirokcsomókba vándorol, ott okoz lokális gyulladást.

Mi az, ami egyértelmű?

A beültetés után lényegesen nehezebb az emlő daganatának felismerése, még a legkorszerűbb MRI segítségével is. Ez megakadályozza a korai diagnózist és az időben elkezdhető kezelést. Igaz, a vizsgálatok felismerik az implantátumok szakadását, így az MRI-vizsgálatok is bizonyították, hogy az esetek 21 százalékában az implantátumok eresztenek, tehát káros anyagok kerülhetnek a környezetükbe, és a szervezet távolabbi részeibe. Széles körű, több éve folyó kutatás igazolta, hogy a szennyezett szilikon autoimmun betegségeket képes okozni: ízületi gyulladásokat, izomgyulladást (polymositist), lupus betegséget, Hashimoto-thyreoiditist, májgyulladást, bélgyulladást, krónikus tüdőgyulladást, szellemi leépülést, hajhullást. Hogy vetélést okozhatna, arra nincs bizonyíték.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top