Egészség

A fodrásztól tudnád meg, hogy rákos lehetsz

Ha gyanús elváltozást talál a fodrász vágás vagy melírozás közben, akkor javasolnia kellene, hogy forduljunk orvoshoz. Feleslegesen fognak szakértelem nélkül riogatni, vagy van értelme a javaslatnak?

A fodrásznál tudnád meg, hogy rákos lehetszHivatalos bőrrákszűrés híján a fodrászokat képeznék ki a gyanús jelek felismerésére a britek – írja a BBC. A bőrrák az egyik leggyakoribb ráktípus, náluk évente százezer embernél állapítják meg, emiatt álltak elő ezzel a kézenfekvő megoldással.

A legtöbb beteg megmenthető, de ehhez az kell, hogy időben felismerjék a betegséget, ami minden ötödik esetben a fejbőrön és a nyakon jelenik meg. Ezeket vesszük észre legnehezebben önmagunkon, a fodrászok viszont ezt óhatatlanul is szemügyre veszik munka közben.

A fodrászok nem állítanának fel a diagnózist, csak jeleznék, ha gyanús kinövést, elváltozást, púpot vagy sérülést találnak vágás vagy szárítás közben, amit aztán az orvos nézne meg alaposabban. Az előzetes felmérések biztatóak, a fodrászok többsége örömmel vállalná a szűrés a nemes feladatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top