Egészség

Rákbetegség után sem vigyáznak magukra jobban a nők?

A rákot túlélő nőbetegek sokkal kevésbé figyelnek egészségükre, mint azok, akiknél nem fordult elő a kórkép – derül ki egy meglepő felmérésből. Tény, hogy sok esetben a káros szokások jelentik a kapaszkodót.

Nagyobb valószínűséggel dohányoznak vagy hanyagolják a testmozgást a rákbetegségen átesett nők, mint az egészségesek – legalábbis ezt mutatta ki egy friss amerikai felmérés. A kutatók közel húszezer 35 éves, vagy annál idősebb, rákos betegségben nem érintett, és több mint kétezer-hétszáz, a betegségen átesett 30–49 éves túlélőt kérdeztek és mammográfiával is vizsgálták őket. A második csoportban egyértelműen gyakoribb volt a dohányzás, és kisebb esélye volt annak, hogy a hölgyek bármilyen megerőltető testmozgást végezzenek, egészségüket pedig nagyobb valószínűséggel gondolták rossznak. A betegségen átesettek viszont az alkohollal már csínján bánnak, náluk ritkábban fordult elő, hogy havonta legalább egyszer igyanak.
Testtömegindexük nem mutatott különösebb eltérést, a túlélők közül kevesebben számoltak be hízásról. A most közzétett tanulmány hitelességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az egyik legelismertebb onkológiai szaklap, az American Journal of Clinical Oncology legfrissebb számában jelent meg.
A kutatók szerint elképzelhető, hogy a nőknek, akik túlélték a rákot, hasznosak lehetnek a felvilágosító programok, hogy ösztönözzék őket az egészségesebb életre.

„Mivel a lakosság körében egyre nő a rák túlélőnek száma, egészségük és életminőségük egyre kritikusabb kérdés” – mondta Sarah Rausch klinikai pszichológus, a vizsgálatot készítő tampai Moffitt Cancer Center igazgatója. Az Amerikai Egyesült Államokban összesen 10,5 millió ember él rák diagnózissal, az orvostudomány fejlődésével pedig egyre jobbak a kezelés esélyei.
De hogyan lehetséges, hogy valaki túlél egy ilyen komoly betegséget, és mégsem törődik magával?

A lelkiállapot is számít

Rossz eredmények
Magyarországon jelenleg körülbelül 300 ezren szenvednek daganatos megbetegedésben, Európában Magyarországon a legmagasabb az e miatti halálozás. Harminchat európai ország statisztikájának elemzése kimutatta, hogy Magyarország a férfiak összes daganatos halálozási sorrendjében az első, míg a nők összes tumoros halálozási sorrendjében a második helyen áll, a kontinensen a dohányzással összefüggő tüdő- és szájüregi daganatokban Magyarország vezeti a férfiak halandósági statisztikáját, a nőknél a vastagbéldaganatok és a leukémiák esetében az első, az emlődaganatok terén a kilencedik helyen áll hazánk. 

„Nagyon személyfüggő, ki hogyan folytatja az életét, az azonban tény: minél több idő telik el, annál inkább feledésbe merül az ijedség, az esetleges fogadalmak” – mondja dr. Bodoky György, az MKOT tiszteletbeli elnöke, a fővárosi Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa, jóllehet egészen biztos, hogy az egészségtelen életmód növeli a kiújulás kockázatát. Az onkológus szerint azért is fontos értékelni, jobban megbecsülni az életet, mert a beteg pszichés állapota nagyban befolyásolja a betegség alakulását.

„Ezzel kapcsolatban mindig az a betegem jut az eszembe, aki nagyon súlyos állapotban került hozzánk, özvegy volt, két kicsi gyerekkel, de túlélt, mert tudta, hogy nem mehet el. Amikor a gyerekek felnőttek, kirepültek, rá két hónapra meghalt” – mondja Bodoky György.

Mindent megtesznek?

„Számos beteg esetében még a túlélt rák sem elég figyelmeztető jel arra, hogy egészségesen éljenek. Az emberek jelentős része él úgy kockázatos életmódot, hogy tökéletesen tudatában van annak, mit is okozhat a szervezetének ezzel – mondja dr. Lantos Zoltán, a GFK Hungary egészségügyi divíziójának vezetője. – Persze az egészséges életmód is megítélés kérdése, nem mindegy, hogy az orvosi előírások szerint, vagy szubjektív mérce alapján gondolja valaki úgy, hogy ő mindent megtesz. Például azzal, hogy különböző alternatív, gyógyítónak gondolt eljárásnak aláveti magát, miközben a teste, egészsége ennek esetleg semmiféle hasznát nem látja.”
A piackutatók szerint a számok egyértelműen azt mutatják: az emberek jó része csak akkor figyel az egészségére, ha beteg lesz, de van, akinél továbbra sem „kapcsolódik fel a villany”.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top