Egészség

Babyccino – kávézzon egy 2 éves gyerek?

Nekünk a régi jó Maci kávé jutott eszünkbe az új trendről, amely egyre többfelé hódít a világban. És a cikóriaitallal ellentétben nem az ovikban, hanem az igazi kávézókban.

Babyccino - terjed az új kávétrendSok szülő felháborítónak tartja, hogy egyesek már pici korukban a kávé ízére szoktatják a gyereküket, amiről köztudott, hogy bizonyos függőséget okoz. Mások viszont szívesen vesznek a gyereküknek kávéitalt, amely a hírek szerint már New Yorkban is egyre menőbb. Legalábbis sok népszerű amerikai kávézóban is kapható már a speciálisan kicsiknek készülő tejhabos ital, a babyccino. Sőt még olyan helyeken is lehet kérni, ahol az étlapokon hivatalosan nem szerepel külön a gyerekkávé.

A babyccino, amelyet a szülők egész kicsi, egy-két éves gyerekeknek is rendelnek, általában koffeinmentes kávéval készül. Egy kicsivel kevésbé káros megoldás, amikor a kávézóban teljesen kávémentesen, fahéjjal megszórt, tejszínhabos, gőzölt tej fut babyccino név alatt. Az ötlet szülőhazája egyébként Ausztrália, ott állítólag már évek óta kapható a legtöbb kávézóban a gyerekkávé.

Nálunk nem divat

A magyar kávézók kínálatában tudomásunk szerint nem szerepel a babyccino. Gyerekeink, ha máshol nem is, az óvodában általában találkoznak a tejeskávéval, de azt nem koffeinmentes kávéból – amely úgy készül, hogy a rendes kávéból egy speciális eljárás során kivonják a koffeint –, hanem cikóriaital hozzáadásával készítik.

„A jelenleg érvényes ÁNTSZ-ajánlás szerint az óvodákban tíznaponta iktatható be valamilyen ízesített tejital – mondta el Regenhart Ágnes, egy Fejér megyei óvoda élelmezésvezetője. – A gyerekek nálunk körülbelül havonta egyszer kapnak cikóriával készített tejeskávét, mellette karamellás és kakaós tej szerepel még az étlapon, és mi ezeket kifejezetten hígan készítjük, nem túl édesen. Hetente kétszer kapnak tejet a reggelijük mellé, a többi napokon pedig teát, és az a tapasztalat, hogy ez utóbbit szívesebben is fogyasztják a kicsik.”

Minimális koffein maradhat benne

A szakemberek egyébként másfél-két éves kor alatt nem javasolják sem az édesített, sem a tejszínhabbal megspékelt italok fogyasztását. „Az édes ízre ebben a korban könnyen rászoknak a gyerekek, ami nem egészséges és könnyen fogszuvasodáshoz vezet – nyilatkozta Kuruczné Jászberényi Linda, védőnő. – Másfél éves korig a tehéntejet sem ajánljuk, különösen ha még szopik a kicsi, és előnyben részesítjük az egyéb tejtermékek, sajtok vagy túrókészítmények fogyasztását. A tejjel óvatosan kell bánni, mert sok silány minőségű kapható, és arra is oda kell figyelni, hogy kizárólag megfelelően pasztörizált tejből készülhet gyerekeknek ital.”

A kávéfüggőséggel kapcsolatban kérdésünkre a védőnő még hozzátette, hogy erős függőséget inkább a koffein hatása, mint a kávé íze okozhat. A cikória fogyasztása egészséges, a koffeinmentes kávénál azonban nem lehetünk biztosak benne, hogy minimális koffeint sem tartalmaz a kávénk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top