Egészség

Elvetetnéd, csak mert lány?

Nem lehet befolyásolni a kisbaba nemét – még. Csakhogy már gőzerővel dolgoznak azon, hogy mielőbb kiderüljön, fiú vagy kislány van útban, ami a nem is távoli jövőben bezavarhat az abortusz határidejébe.

Angliában kitört a botrány, miután orvosok olyan abortuszokat vállaltak, amikor az anya csak a gyerek neme miatt döntött a terhesség megszakítása mellett. A Daily Telegraph újságírói kilenc nőt kísértek el rejtett kamerával különböző klinikákra, és minden harmadik orvos elvállalta volna ilyen alapon az abortuszt. A lap azért kezdett nyomozni, mert az ottani statisztikák alapján gyanús lett, hogy egyre gyakoribbá váltak a nem alapján végzett terhességmegszakítások.

A neme miatt vetetnék el a gyereket

Nem derül ki időben

Magyarországon a magzatvédelmi törvény értelmében a terhes nő kérésére a várandósság 12. hetéig végezhető el a terhességmegszakítás – csakhogy a gyerek neme eddig nem derül ki, ezért ehhez hasonló helyzet nálunk nem fordulhat elő. Angliában viszont a 24. hétig engedélyezik a beavatkozást, igaz, ezt mindig meghatározott feltételekhez kötik. Az abortuszok nagy részét ettől függetlenül ott is a 12. hét előtt végzik, de így is náluk az egyik legmegengedőbb az erről szóló törvény Európában.

„A gyerek neme általában csak a 18. heti ultrahangvizsgálaton derül ki – mondta dr. Demendi Csaba szülész-nőgyógyász a Nők Lapja Cafénak. – Létezik olyan vizsgálat, melynek során korábban kiderül a születendő gyermek neme, de ez csak egyéb komoly ok miatt, leggyakrabban a Down-kór megállapítása céljából végezhető el, kizárólag a magzat nemének meghatározása céljából nem kérhető. Ráadásul a vizsgálatot csak a betöltött 11. héttől végzik el, s ez után eredmény legkorábban három-négy nap múlva várható. A terhességmegszakításhoz szükséges engedély beszerzése a családvédelmi szolgálattól a törvény értelmében további három napot igényel, ezért ez a betöltött 12. hét előtt nehezen kivitelezhető” – tette hozzá.

Mesterséges megtermékenyítéssel sem megy

A szülész-nőgyógyász elmondta, hogy a nemek mesterséges szelekciója Magyarországon és a világ legnagyobb részén nem elfogadott, az ilyen irányú beavatkozások nem legálisak. Saját praxisában is inkább olyan esetekkel találkozott, amikor például valaki három fiú után már csak akkor vállalna gyereket, ha a negyedik biztosan lány lehetne. Erre szerinte jelenleg még mesterséges megtermékenyítéssel sincsen megfelelő módszer. „A jelenleg létező eljárással körülbelül hetvenszázalékos valószínűséggel lehet garantálni a gyermek nemét, de ha valaki biztosra szeretne menni, akkor ez nem viszi előbbre. Ráadásul ez itthon nem is hozzáférhető, drága és nagyon körülményes” – mondta dr. Demendi Csaba.

Ha most még nem is lehet élni ilyesmivel, már gőzerővel dolgoznak rajta, hogy bőven a 12. hét előtt kiderülhessen a baba neme. A dél-koreaiak módszere az ötödik héttől alkalmazható, az amerikai fejlesztés a hetediktől, ezeket a megoldásokat már bejelentették, de még nem terjedtek el. Már érzékelhető ugyanakkor annak veszélye, hogy a baba nemének korai felfedése befolyásolhatja a gyerekvállalást, ezért az Európai Bizottság tavaly hirdetett harcot a jelenség ellen: szó szerint bizonyos idő előtt megtiltanák, hogy az orvosok elárulják a baba nemét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top