Egészség

Szívrohamot okoz a diétás üdítő?

Lehet, hogy a diétás szénsavas italok jót tesznek a vonalainknak, de akik naponta fogyasztják ezeket, nagyobb kockázattal kapnak szívrohamot vagy szélütést – legalábbis egy új amerikai tanulmány szerint. Riogatás előtt azt viszont nem tudták bizonyítani, hogy valami teljesen más tényező nem zavart-e be a felmérés végeredményébe.
Akik minden nap ittak diétás üdítőt, 44 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek el szívrohamot
Akik minden nap ittak diétás üdítőt, 44
százalékkal nagyobb valószínűséggel
szenvedtek el szívrohamot

A Journal of General Internal Medicine című orvosi folyóiratban közzétett kutatásból az összefüggés állítólag egyértelműen kiderül: azok a vizsgált idősebb emberek, akik minden nap ittak diétás üdítőt, 44 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek el szívrohamot.

Csakhogy azt elismerték: nem biztos, hogy a gyakoribb szívrohamért kizárólag a cukormentes ital tehető felelőssé. Mint Hannah Gardener kutatásvezető mondta, más dolgok is lehetnek, amelyek a diétás üdítők kedvelőinél közösek, és magyarázzák az összefüggést.  „Amit láttunk, az egy összefüggés volt. Ezek az emberek általában egészségtelenebb szokásokat követnek” – magyarázta Gardener, aki a Miami Egyetem Miller Orvosi Iskolájának kutatója.

Szerintünk inkább ez elgondolkodtató: a diétás üdítők fogyasztói általában nagyobb testsúlyúak voltak, magasabb volt a vérnyomásuk és koleszterinszintjük, valamint gyakrabban voltak cukorbetegek.

A követéses vizsgálatba több mint 2500 felnőttet vontak be, akik a tíz évig tartó tanulmány kezdetén legalább 69 évesek voltak. A követés tíz éve alatt 591 férfi és nő kapott szívrohamot, szélütést vagy halt meg szív- és érrendszeri okokból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top