nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Börtönbe kerül Geréb Ágnes

Börtönbe kerül Geréb Ágnes

Másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre súlyosbította a Fővárosi Ítélőtábla pénteken Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász büntetését, akit öt év helyett tíz évre eltiltottak hivatása gyakorlásától is.
NLCafé
f Ajánlom

Börtönbe kerül Geréb ÁgnesGeréb Ágnest otthonszülésekkel kapcsolatban egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt ítélték el.

Az elsőfokú ítélet feltételes szabadságra bocsátásáról szóló rendelkezését másodfokon eltörölték – ismertette Czine Ágnes, a másodfokon eljáró tanács elnöke. – Ezen felül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Az ítélet jogerős, az ellen fellebbezésnek helye nincs – tette hozzá a bírónő.

“Embertelen az ítélet”

„Ez az ítélet embertelen és igazságtalan. Nem tükrözi azt, hogy valójában történt-e bűncselekmény ezekben az esetekben, mert csak a súlyosan elfogult szakvéleményekre alapoz – véleményezte a döntést Békés Bence a Szülők a Szabad Szülésért Társaság (SZASZ) elnöke, aki jelen volt a korábbi tárgyalásokon. – Amit Gerébék csináltak, az a német, amerikai, vagy kanadai szülészetben elfogadott eljárásmód. Magyarországon a hagyományos kórházi szülészet a hetvenes, nyolcvanas évek szakmai színvonalán áll, bár az elmúlt években javult a helyzet, csak az igazságszolgáltatás lemaradt ebben a témában.”

„Geréb Ágnes letartóztatása után elindultak a tárgyalások, és létrejött az otthonszülés szabályozása- mondta a pozitív változásokról. – Ez azt jelenti, hogy aki bábaként szeretne dolgozni, az kérhet rá engedélyt, és elindíthat egy ilyen szolgáltatást. Ennek most elsősorban pénzügyi akadályai vannak, mivel nagyon megemelték a biztosítók a költségeit.”

Megosztás Facebookon