Egészség

Gyerekeknek épül életmentő sterilkamra az adományokból

Szörnyű belegondolni, hogy napjainkban több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Magyarországon jelenleg is majd kétezer rákos gyermek küzd az életéért. Civilek és cégek fogtak össze értük.

Életmentő sterilkamra épül adományokbólA daganatos gyermekbetegségek nem is olyan régen még végzetesek voltak: az ötvenes években a rákos gyermekek alig 10 százaléka élte túl a betegséget, mára viszont közel 75 százalékuk sikeresen gyógyítható. Sajnos a betegség még így is pusztító hatással van a gyermekek és családjuk életére: rengeteg bánattal, szenvedéssel és fájdalommal járnak a daganatos betegségek.

Az életmentő sterilkamra

A sterilkamra a leukémiás gyermekek kezelése során nélkülözhetetlen, mert a kezelés során védtelenné váló szervezet nem tud védekezni a kórokozók ellen, így életveszélyes baktérium- és vírusfertőzések alakulhatnak ki. Ennek megelőzésére fejlesztették ki a sterilkamrát, ami tulajdonképp nem más, mint egy többszörös zsilipeléssel védett, különlegesen tiszta levegőjű kórterem. Azok a hetek, amiket a kemoterápián átesett gyerekek a sterilkamrában töltenek, elképzelhetetlenek a kívülállók számára: a családtagok csak egy üvegajtón keresztül láthatják gyermeküket, nem mehetnek be hozzá, nem beszélhetnek vele. A gyermek nem vehet a kezébe semmit, csak amit előzetesen sterilizáltak, s még az ételt is csak a testbe ültetett kanülön keresztül kaphatja meg. Mégis nagyon fontos a sterilkamra, mert nagyban növeli a beteg gyerekek túlélési esélyeit.

Adományból építhetnek sterilkamrát a Heim Pál

Ezért fantasztikus hír, hogy a Heim Pál Gyermekkórház 13 millió forintot kapott az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítványtól arra a célra, hogy egy életmentő sterilkamrát készíthessenek a daganatos gyermekek számára. Az összeget sok magánszemély és céges adományozó gyűjtötte, akiknek ezúttal is hálás köszönet jár!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top