Egészség

Megtalálták a hatodik alapízt

A zsíros ételeket is hasonlóan érzékeli a nyelvünk, mint a sósakat, és ezzel a tudással felvértezve újabb frontot nyithatunk az elhízás elleni küzdelemben.

Megtalálták az ötödik alapíztA biológiaórán fejünkbe vert négy alapíz mellett most egy újat is felfedeztek a kutatók, a zsírosat, írja a Daily Mail című brit lap. Így ez sorban a hatodik ismert alapíz, az ötödik az umami, ami japánul annyit jelent, hogy finom, és a fehérjében gazdag ételeket jelzi, csak Nyugaton kevésbé ismert.

Hogy a zsíros ételekre ki mennyire érzékeny, az a kísérletek szerint az úgynevezett CD36 nevű receptorokkal függ össze. Akinek több van belőle, az könnyebben kiszúrja a tartalmas falatokat, és kevesebbet eszik belőlük.

Ezt úgy tesztelték, hogy három pohár különböző folyadékot kóstoltattak a kísérleti alanyokkal, és csak az egyik tartalmazott egy kevéske zsiradékot. Akiknél magasabb volt a CD36 szintje, azok nyolcszor érzékenyebben reagáltak a hizlalóbb italra.

„Most azt kell megállapítanunk, hogy a zsír érzékelése hogyan függ össze a zsíros ételek fogyasztásával, mert ez áll sokszor az elhízás hátterében” – mondta el a kutatást vezető professzor a washingtoni orvosi egyetemről, mivel az eredményeket az elhízás elleni küzdelemben szeretnék bevetni. Arra már korábban rájöttek, hogy aki sok zsíros ételt eszik, annak a szervezete kevesebb CD36-ot termel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top