Egészség

“Álmomban is dolgoztam”

Egyre több nőnek vannak erős tünetei a stressztől: rendszeres gyomorgörcs, hajhullás, fejfájás. Hiába kezeljük, az életmódunkon kell változtatni.

 

A 30 éves Annának hosszú ideig számos problémája volt, de nem akart tudomást venni róluk, egészen addig, míg végül minden reggel véres széklettel nem ébredt. Ekkor döntött úgy: változtat korábbi életmenetén, otthagyta egykori munkahelyét, hogy nyugodtabb napjai lehessenek.

45 kilóra fogyott le

„Nagyon űzött, hajszolt életet éltem – meséli Anna, aki korábban újságíró-televíziós szerkesztőként dolgozott. – Az embernek nincsen megszabott pihenőideje, a hétvége számára csak egy létező fogalom, és a rendszer is hiányzik az életéből. Azok, akik ilyesmivel foglalkoznak, általában akkora lelkesedéssel csinálják, hogy nem is veszik észre, mennyi minden marad ki az életükből, mennyire hiányzik a szervezetüknek és a lelküknek a kikapcsolódás.” Nem tudatosult benne az sem, hogy a tünetei nem egyszerű, majd elmúlik dolgok, hanem igenis betegség, túlhajszoltság jelei.

Nem vett tudomást a szervezete által adott jelzésekről: hogy fájt a gyomra vagy a háta, esetleg köhögött. Ezt fáradtságra fogta, és közben állandó álmatlanságban szenvedett. „Ha mégis sikerült elaludnom, két-három óra múlva felébredtem. Akkoriban boldog voltam, hogy a legjobb ötletek álmomban jutnak eszembe, csak az nem esett le, hogy így aztán végképp semmit nem pihenek, hiszen még álmomban is dolgozom” – emlékezett vissza.

Ezt követte a szemromlás, majd kezdődtek az emésztőszerv-rendszeri betegségek. Először csak gyomorgörcs, majd gyomorfekély, később erős fogyás és a véres széklet. Anna elmondása szerint, legrosszabb állapotában testsúlya a 45 kilót sem érte el, 162 centis magasságához képest.
„Nem nagyon figyeltünk oda a barátaink, családtagjaink megjegyzéseire sem, hiába mondták, hogy »milyen nyúzott az arcod, milyen fakó a bőröd«. Pedig kellene. A nővérem belgyógyász, ő mondta, hogy amíg nem változtatok az életmódomon, addig az orvosok sem fognak tudni segíteni nekem. Idővel hallgattam rá és új munkahely után néztem” – mondta a lány, aki most sokkal jobb állapotban van. Közben elkezdett jógázni, de a mozgást a legzsúfoltabb időszakban sem hagyta abba, ennek tulajdonítja, hogy nem lett sokkal súlyosabb betegsége.

Veszélyben a túlhajtott fiatalok

Anna példája nem egyedülálló, számos állandóan, rendszertelenül dolgozó fiatalnak vannak különböző egészségügyi problémái. Egyre több szakember mondja ki nyíltan, hogy a stressz több betegség kialakulásában, elfajulásában nagy szerepet játszik. Ezek alól kivételt képeznek a vírus, baktérium terjesztette kórok, de persze ezeknek a javulásánál is fontos tényező az, hogy a szervezetünk, immunrendszerünk mennyire fáradt, mennyire tud megküzdeni velük.

Dr. Máté Gábor A test lázadása című könyv szerzője is azon az állásponton van, hogy szinte minden betegségnél a stressz fontos tényező. Az orvos szerint az esetek nagy részében a stressz a krónikus betegségeknél szerepet játszik a kialakulásban vagy az állapot romlásában. Ezek közé sorolja többek között a sclerosis multiplexet, a bőrbetegségek közül például az ekcémát és a pikkelysömört, a rák egyes fajtáit és az olyan betegségeket, mint a reumás ízületi gyulladás, a depresszió, az asztma vagy a fekélyes vastagbélgyulladás.

Először a szülés hozta ki, aztán a válás

Kati 36 éves, nála három és fél évvel ezelőtt, kisfia születése után kezdődött a betegség, azóta pedig a nehezebb időszakokban rendszeresen visszatér.

„A szülés után pajzsmirigy-túlműködés jelentkezett nálam. Ennek a tünetei lehetnek a fogyás, az enyhe hasmenés, a fokozott izzadás, a belső idegesség, vibrálás és a hajhullás. Az orvosom úgy vélte, hogy a terhesség váltotta ki ezeket, de hozzájárulhatott a szülés utáni stressz is. A betegséget gyógyszer nélkül kellett leküzdenem, mert a szoptatás miatt semmilyen pirulát nem kaphattam. Egy évig tartott, mire legyőztem a betegséget” – mondta Kati, akinél stresszhelyzetben mindig újra jelentkeznek a problémák.

Másfél évvel ezelőtt a férjével magánéleti problémáik akadtak, kiderült: a férfinak Katin kívül más nő is van az életében. Válás lett a vége, ami sok veszekedéssel, sírással járt, miközben anyaként a kisgyerekre is oda kellett figyelnie. Nem csoda, hogy kiújult a betegsége. Csak akkor lett jobban, amikor kicsit megnyugodtak a kedélyek. Legutóbb idén nyáron jelentkezett nála a betegség, amikor új munkahelyre ment, ahol kollégáival feszült helyzetbe került. Állandóan oda kell figyelnie arra, hogy minden helyzetben nyugodt tudjon maradni.

„Egy olyan esetben, mint Katié, sok a felgyülemlett, ki nem adott stressz az emberben, sok az elfojtott érzelem – mondja dr. Máté, aki ezt sokkal rosszabbnak tartja a külső hatások, például a rohanó életmód okozta stressznél. – Elfojtott stressz az, amikor például mások érzéseivel foglalkozunk, miközben a sajátunkkal nem törődünk, magunkba zárjuk őket. Megpróbálunk mindig mindenkivel kedvesnek lenni, miközben ehhez nagy erőfeszítésre van szükségünk. Nemcsak az a fontos, hogy mi az, ami stresszel minket, hanem az is, hogy miként reagálunk a minket ért ingerre.”

Zokogva kért beutalót

Kriszti alig 28 éves, de már hat éve küzd egy úgynevezett autoimmun betegséggel. Hosszú gyógyszeres kezelések, fájdalommal járó pisilés, szexuális életet mellőző időszak, nehézkes gyógyulás – ez jellemezte az első éveket. Ma időszakos gyógyszerszedés, alkalmankénti tünetkiújulás jellemző az életére. A fiatal lány 19 évesen, egyetem mellett kezdett egy médiaügynökségnél dolgozni. Szerencsésnek érezte magát: jó állást sikerült szereznie, imádta a munkáját, a tanulás mellett szinte éjjel-nappal dolgozott hosszú évekig, a hétvégéit sem kímélve.

„Huszonkettő voltam, amikor az egész kezdődött. Egy Crohn nevű betegség elég ritka, nőgyógyászati tünetekkel is járó változata jelentkezett nálam. Kezdetben az orvosok azt sem tudták mi bajom van, hosszú hónapokig félrekezeltek. Végül zokogva kértem beutalót a háziorvosomtól a bőrgyógyászati klinikára, mert nem bírtam tovább a fájdalmakat” – részletezte a kálváriáját. Hosszú hónapokig tartó vizsgálatsor következett, de szinte minden eredménye negatív volt. „Az orvosom kitartó hozzáállásának, kutatásának köszönhetően hamarosan elkezdett körvonalazódni a baj, azonban ez még csak a jéghegy csúcsa volt – tette hozzá. – Az egyik vizsgálatot végző orvos hívta fel a figyelmemet arra, hogy a felnőttkorban kialakuló Crohn-betegséget az úgynevezett menedzserbetegségek közé sorolják, azaz stresszbetegség.”

Megfigyelte magán, hogy nehezebb, rohanósabb, sok idegeskedéssel teli időszakban a betegség fellobban. Az évek folyamán volt olyan, hogy a nőgyógyászati területet érintő, igen fájdalmas problémái mellett néha úgy néz ki a hüvelye, mintha késsel vagdosta volna fel, a hátában szűnni nem akarom fájdalom jelentkezett, és a szeme is vérzett be hosszú időre. A 28 éves lány igyekszik naponta legalább egy-másfél órányi időt fordítani magára. Ilyenkor leginkább olvas, a barátaival találkozik, moziba vagy színházba megy.

Kriszti ezt orvosa tanácsára vezette be. A doktor megértette, hogy a lány munkája nem olyan, amellyel rendszerben lehet élni, ezért javasolta neki azt, hogy akkor naponta legalább egy-másfél órát adjon a szervezetének, amikor kikapcsolhat, illetve hetente minimum egy napot töltsön pihenéssel vagy legalább a munkán kívüli dolgokkal, legyen az akár az otthoni takarítás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top