Egészség

Megzavarják az ajtók a memóriánkat?

Nem kell többé arra gyanakodnunk, hogy lyukas a memóriánk. Megfejtették, miért nem emlékszünk arra, hogy miért is indultunk a nappaliba.

Elfelejted, miért indultál a konyhába?Valószínűleg mindannyian tudjuk, milyen érzés, amikor céltudatosan elindulunk valamiért egy másik szobába, majd ahogy odaértünk, hiába kutatunk a fejünkben, mit is akartunk ott csinálni. Ezt általában arra fogjuk, hogy rossz a memóriánk, de egy pszichológiaprofesszor szerint ez a feledékenység teljesen normális.

„Amikor átlépünk egy ajtón, azt az agyunk úgy értelmezi, mint egy választófalat két esemény között. A korábbi eseményhez kapcsolódó gondolatokat elraktározza, ezért nehéz őket újra előhívni” – állítja a Notre Dame Egyetem kutatója, Gabriel Radvanszky.

Tehát ha elindulunk egy kiskanálért a konyhába, akkor mire odaérünk a konyhapulthoz, az agyunk új fejezetet nyit, és csak nehezen lapoz vissza. Ezért lehet, hogy vissza kell mennünk a nappaliba, hogy a teáscsészét látva rájöjjünk, miért indultunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top