Egészség

Szexszomnia segített teherbe esni a fiatal nőnek

A különös alvási rendellenességből, bármennyire is kellemetlen olykor, hasznot is lehet húzni: előfordulhat, hogy épp egy ilyen akció után fogan meg a várva várt baba.

Egy fiatal nő nemrég arról számolt be, meg van győződve arról, hogy a fiát egy olyan aktusnak köszönheti, amelyet tulajdonképpen akaratlanul éltek át a férjével. A 25 éves brit nő, Dee és párja akkor már 18 hónapja próbálkoztak sikertelenül, sőt a lombikprogramra is bejelentkeztek már, amikor a nő észrevette, hogy terhes. „Amikor később visszaemlékeztem, teljesen egyértelmű volt számomra, hogy a baba egy »alvó szex« után fogant. Mi így nevezzük azokat a szeretkezéseket, amikor én félig vagyok ébren, a férjem pedig alszik” – nyilatkozta a fiatal anyuka.

Ritka alvási rendellenesség: szexszomnia
Szexszomnia –
egyre gyakoribb alvási rendellenesség

Nem minden pár ilyen szerencsés: a szexszomniás partner viselkedése ugyanis meglehetősen zavaró is lehet a másik fél számára. Egy másik fiatal menyasszony, Anita elmesélte, akkor kezdődtek a problémák, amikor vőlegényével, Dannel összeköltöztek. Kezdetben még élvezte is a férfi extra figyelmét, később azonban egyre fárasztóbbá és idegesítőbbé vált, amikor az éjszaka közepén a nő arra ébredt, hogy a párja tapogatja. Különösen akkor bosszantotta a dolog, amikor másnap kemény munkanap várt rá, és korán kellett kelnie.

A szexszomnia egy olyan alvási rendellenesség, melynek elszenvedői alvás közben, tulajdonképpen teljesen öntudatlanul kezdeményeznek szexuális aktust. A betegség leginkább a férfiakat érinti, és a legújabb kutatások szerint a lakosság néhány százaléka tapasztalja gyengébb vagy súlyosabb formáját élete során. A szakemberek szerint a szexszomniás tevékenység az éjszaka első felében, az úgynevezett mélyalvási fázisban fordul elő leggyakrabban. Ilyenkor az ember teljesen tudattalan állapotban van, a betegek ezért nem emlékeznek ébredés után semmire.

A kutatások során megállapították, hogy vannak tipikus körülmények, amelyet kiválthatják a szexszomniát. Ilyen például a stressz, alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság, illetve nagyobb a hajlam a betegségre azoknál, akik korábban más alvási rendellenességgel is küzdöttek. Azt is megfigyelték, hogy a szexszomnia sokkal több férfit érint, mint nőt.

Súlyos esetben gyógyszeres kezelést is bevethetnek, de a szakemberek szerint elsősorban a szokásokon kell változtatni: ne legyen fény a hálóban, ne fogyasszunk koffeint délután négy után, sem alkoholt alvás előtt. Fontos a megfelelő mennyiségű alvás, hiszen annak hiánya is kiválthatja ezt a rendellenességet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top